Археологи знайшли 29 решток жінок, дітей та людей похилого віку, вбитих сокирами і прикладами гвинтівок. На усіх скелетах – сліди жорстокої насильницької смерті.

Читайте також: В Україні знайшли унікальне житло віком 6 тисяч років: фото та відео

Історики припускають, що загиблі – мешканці прилеглих сіл, які намагались опиратись колективізації. Більшовики забирали все, що вони заробили, тому селяни бралися за зброю - чоловіки йшли воювати, а жінки та діти залишались вдома. Їх і брали у заручники, а згодом за непокору знищували.

"Я так розумію, що відбирали хліб, чоловіки, напевно, йшли в ліс, а сім'ї брали у заручники. І потім, якщо вони зброю не складали чи не здавали продукти, то заручників знищували", – розповів керівник організації "Пошук" Олександр Ловинюк.

Фото розкопок на Житомирщині:

Масове поховання знайшли на території зниклого села Великий Шумськ. У 50-их роках для будівництва військового полігону поселення знищили, а людей відселили. Архівні документи свідчать про масові безчинства радянських продзагонів саме в цій місцевості.

Розкопки на цьому місці фахівці продовжуватимуть і далі, адже за підрахунками істориків цифра знищених селян є набагато більшою.