Як відреагували в НАБУ

Справжня мета рішення – заблокувати роботу інституції. Все тому, що НАБУ викрила суддів ОАСК на масштабних зловживаннях та спробі захоплення влади. Про це повідомили у пресслужбі НАБУ у фейсбуці.

До теми Не фейк, – в ОАСК підтвердили інформацію про звільнення Ситника з НАБУ

Рішення є заангажованим і абсурдним у правовому сенсі,
– відзначили у НАБУ.

Бюро розцінює рішення суду як втручання у свою роботу і буде оскаржувати його. В органі наголосили, що це спроба у будь-який спосіб усунути з посади директора та перетворити НАБУ у керовану "кишенькову" структуру. Наслідком цього стане повне блокування розслідувань багатомільярдних корупційних зловживань в українській владі.

Крім того, в установі нагадали, що звільнення директора може відбуватися виключно на підставах, передбачених законом про НАБУ, а наразі таких підстав немає. Тому в органі зазначили, що Ситник продовжуватиме виконувати повноваження, а НАБУ працюватиме в штатному режимі.

Що відомо про рішення ОАСК

  • Суд прийняв окрему ухвалу, у якій зобов'язав Мін'юст викреслити з Єдиного реєстру інформацію про Ситника як керівника НАБУ.
  • Однак в Мін'юсті зазначили, що не вилучать з реєстру дані про Ситника, тому що міністерство немає таких повноважень.
  • До слова, раніше КСУ визнав неконституційним призначення Ситника на посаду директора НАБУ. Мовляв, призначаючи його, п'ятий президент Петро Порошенко перевищив свої повноваження.
  • ОАСК направив у ДБР вказівку відкрити кримінальну справу щодо невиконання рішення КС Ситником.
  • Відтак суд дав Ситнику 1 місяць, аби піти з посади.