Президент знову пообіцяв швидко виправити ситуацію, однак час минає, а проблема не вирішена. Водночас судді вже перехоплюють ініціативу та планують помножити усі ці обіцянки на нуль. Про чергову спробу зберегти систему та призначити на ключові посади у судовій владі осіб з дуже сумнівною репутацією – у відеоблозі "Правосуддя по-новому" на 24 каналі.

Зверніть увагу Справа суддів Майдану: кривосуддя досі триває, або що вдалося за 7 років

Після останнього рішення Конституційного Суду усі наче прозріли і нарешті зрозуміли, що недоброчесні судді у власних інтересах можуть знехтувати долею усієї держави та спричинити катастрофічні наслідки. Діяльність НАЗК, яке мало б щоденно перевіряти сотні декларацій та виявляти корупціонерів заблоковано – десятки кримінальних справ щодо дуже гучних прізвищ вже закрито.

Реакція на дії суду

Паралельно судді Конституційного Суду Мойсик та Сліденко отримали цілком конкретний зиск від свого рішення – їх справи теж закрито саме завдяки йому. На дії КСУ відреагували усі, міжнародні партнери попередили, що це суперечить нашим зобов'язанням та навіть може призвести до скасування безвізу. Громадськість теж відреагувала і чітко дала сигнал, що готова рішуче відстоювати європейське майбутнє країни.

Президент та парламент начебто взялись швидко вирішувати проблему, однак минув місяць, а "віз і далі там". Водночас починаються дії, які здатні лише поглибити проблему. Громадськість та експерти вже давно переконані – просте призначення інших суддів нічого не змінить.


На дії КСУ відреагували міжнародні партнери / Фото "Української правди"

Суть реформи не у тому, щоб поміняти чужих на своїх. Справжня реформа це призначення незалежних та доброчесних професіоналів, до яких є довіра суспільства, а для цього потрібно змінювати не лише прізвища, а й процедуру добору – саме це має бути ключовим завданням влади.

Наслідки провалу судової реформи

Окрім того, конституційна криза це лише вершечок айсбергу. Вона є закономірним наслідком провалу комплексної судової реформи завдяки навмисним діям Вищої ради правосуддя. Тому усім вже давно зрозуміло, що без перезавантаження ВРП жодних змін не буде.

На цьому наголосила і Венеційська комісія у своєму останньому висновку. У комісії зазначили, що необхідно якнайшвидше забезпечити доброчесний склад ВРП і це неможливо без зміни процедури їх призначення.

Суддівські органи відреагували на відповідні дії як завжди – почали блокувати можливість змін та пробувати швидко призначити на ключові посади осіб з сумнівною репутацією.

Обрання за старими правилами

Наразі судді мають можливість призначити одного представника до Конституційного Суду та 4 нових членів Вищої ради правосуддя. На тлі конституційної кризи судді могли б запропонувати обрання цих представників за новою процедурою, до якої була б довіра суспільства.

Натомість Рада суддів у тандемі з Вищою радою правосуддя намагались оперативно обрати своїх людей за старими правилами і зберегти status quo. Для цього вони оголосили конкурс на суддю Конституційного Суду та членів ВРП. Їх мали обрати на З'їзді суддів, який попри епідемію коронавірусу призначили на 8 грудня.

Хто претендує на посади в КСУ

На одну посаду судді Конституційного Суду претендують 7 осіб, які пройшли попередній відбір у Раді суддів. Серед них немає жодної особи, яку б можна було назвати авторитетним конституціоналістом – зате багато носіїв традицій сучасної судової системи з усіма її ганебними явищами. Очевидно, що саме їх збереження і мають на меті ці кандидати.

Суддя Деснянського суду Києва Валерія Бабко відзначилась тим, що масово закривала справи щодо водіїв, яких спіймали п'яними за кермом. Начебто суддя не встигла їх розглянути і строки закінчились.


Суддя Деснянського суду масово закривала справи щодо водіїв / Фото "Ради суддів України"

Водночас виявлено 2 випадки, коли строки ще тривали, а у рішенні Бабко вказано, що вони закінчились. Інших водіїв вона звільняла від покарання і передавала на поруки трудовому колективу.

Ми подали скаргу на такі дії судді і навіть ВРП погодилась, що є порушення і відкрила дисциплінарну справу.

► Ще один захисник п'яних водіїв – голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко. Він очолив суд у 2012 завдяки рішенню ради юстиції, в яку входили Портнов, Ківалов, Татьков та Кузьмін. Відтоді він переобирався ще тричі, попри пряму заборону закону. На посаді він дуже сумнівно скасовував рішення про покарання нетверезих водіїв, є питання і до його майнового стану. Однак саме його називають найбільш ймовірним переможцем виборів на з'їзді суддів.

Кандидатури у ВРП

Ще більш яскравими є кандидатури на 4 місця у Вищій раді правосуддя. Там не знайшли, які готові змінювати систему та користувались авторитетом у суспільства, зате там багато таких, які такий авторитет радо доб'ють.

Суддя Майдану Олена Журавська, під час Революції Гідності вона на догоду владі засуджувала невинних майданівців. Позбавила прав за поїздку до Межигір'я Януковича та кинула за грати 19-річного хлопця. Журавська повністю уникла покарання та почала робити успішну кар'єру. Увійшла до керівництва Ради суддів, а наразі є реальним кандидатом до ВРП.


Журавська на догоду владі засуджувала невинних майданівців / Фото "Цензор.НЕТ"

► Олександр Ситников відомий тим, що його спіймали на плагіаті через що позбавили наукового ступеня кандидата юридичних наук. Він хотів потрапити у Верховний Суд, але Громадська рада доброчесності затвердила негативний висновок щодо нього, з яким погодилась і Кваліфікаційна комісія.

► Планує у ВРП і колишній член Вищої кваліфікаційної комісії Володимир Бутенко. За час роботи він проявився тим, що активно протягував усіх недоброчесних та був почесним гостем на дні народження Євгена Аблова – судді Окружного адмінсуду Києва, особливо наближеного до Павла Вовка. Через повний провал реформи весь склад Комісії звільнили рік тому спеціальним законом. Наразі він хоче блокувати реформу уже у статусі члена ВРП.


Бутенко був почесним гостем на дні народження Євгена Аблова / Фото Prosud

Суддя Шостого апеляційного адмінсуду Михайло Кобаль цікавий тим, що у 2016 році ВККС визнала його таким, що не підтвердив здатність здійснювати правосуддя, але потім там передумали. Однак чи підвищиться довіра суспільства до органу, членом якого є суддя, який невідомо чи взагалі здатний здійснювати правосуддя.

До теми "Я суддя, мені можна": як феміди виправдовують колег за п'яне водіння – гучні історії

► Ще один кандидат суддя Господарського суду Житомирської області Олександр Тимошенко. Відомий тим, що намагався забрати за сумнівні борги будинок у хлопця, який у судді грошей не брав, є сиротою і не має більше де жити. Коли ж інший суддя Шалота захистив його, то Тимошенко подав на нього скаргу у ВРП. Вона ж радо почала пресувати молодого суддю, який не захотів працювати за правилами кругової поруки.

Зміни у судовій системі

Все це ще раз яскраво доводить, що без запровадження прозорої конкурсної процедури, до якої буде довіра суспільства та наших міжнародних партнерів зміни у судовій системі неможливі.

На щастя, завдяки листу головного санітарного лікаря Рада суддів дуже неохоче, але вимушена була перенести З'їзд на 25 лютого, тобто у влади ще є час ухвалити необхідні зміни до законодавства, які вже давно розроблені. Чи скористаються цією можливістю виконати обіцянки буде відомо згодом.