Результати соцопитувань демонструють, що переважна більшість росіян хочуть, аби Путін продовжив керувати країною. Видання Independent вирішило дізнатися думки російських науковців та політологів щодо перспектив майбутнього Росії, у тому числі без Путіна.

Читайте також: Путін і його таємниця: карикатурист висміяв мовчанку глави Кремля про вибори-2018

Так, твердження експертів збіглися в тому, що Російська Федерація стоїть на межі великої політичної кризи – система "себе вичерпала" і "похитується на краю епохи", зауважує автор статті Олівер Керролл.

Якщо говорити про політичні настрої всередині Росії, то люди обирають зміни на противагу стабільності, зауважує журналіст.

Уряд РФ не зміг дійти згоди щодо серйозної програми реформ у відповідь на бажання своїх громадян. Тому наростає відчуття, що ці вибори – не стільки про майбутнє, скільки про кінець,
– прокоментував професор МДІМВ Валерій Соловей.

На думку ж екс-радника Кремля Гліба Павловського, голови фонду "Ефективна політика", президентська кампанія-2018 у Росії – це у будь-якому разі "перехід до постпутінської держави".

Особливо гостро наразі стоїть питання, хто ж у березні стане на чолі уряду РФ.

За інформацією анонімних джерел видання, вірогідно, що Дмитро Медведєв може залишитися у кріслі прем’єр-міністра. Керролл зауважує, що Путін – "людина консервативна", тому не схоже на те, що він буде кардинально змінювати кадри у своєму оточенні.

Читайте також: РосЗМІ повідомили, що Путін балотуватиметься на новий термін: є кілька сценаріїв

У той же час Павловський стверджує, що президент РФ навіть своїм найближчим соратникам не повідомляв про свої плани щодо кадрових пертурбацій після виборів у березні.

Політичний коментатор Костянтин Гаазе також зазначає, що від Путіна не надходять гарантії щодо перебігу подій навесні 2018 року. За словами експерта, це породжує "колосальну напругу" в серці уряду і може призвести до "великої війни" за вплив всередині Кремля.

Проте, як зазначає Керролл, владні угрупування-конкуренти навряд чи домовляться про кандидатуру наступника для нинішнього президента.

Другого Путіна бути не може. Коли піде людина, піде і система. Всі неформальні комунікації, клей, на якому все тримається, – це теж зникне,
– констатує Соловей.

Нагадаємо, про свій намір брати участь у президентських виборах у Росії наступного року, склавши конкуренцію Путіну, вже заявили кандидат від опозиції Олексій Навальний, телеведуча та журналістка Ксенія Собчак і ще одна персона російського шоу-бізнесу – Катерина Гордон.