Законопроект номер № 7286 від 14.11.2017, анонсований на минулому тижні міністром МВС Аресеном Аваковим, який поданий у Верховну Раду, не лише підвищує штрафи та зменшує безкарну границю перевищення швидкості з 20 до 10 км/год.

Кабмінівський законопроект також вносить правки в Закон "Про Національну поліцію", які розширюють права поліцейських та зменшують – водіїв. Зокрема, розширено статтю 40 згаданого Закону: "Застосування технічних приладів та технічних засобів, що мають функції виявлення радіаційних, хімічних, біологічних та ядерних загроз, фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису".

Читайте також: Руки на кермо: Аваков пропонує більше прав поліцейським

В запропонованій Аваковим редакції статті 40 йдеться:

"Поліція для забезпечення публічної безпеки і порядку може закріплювати на однострої, у/на службових транспортних засобах, у тому числі без кольорографічних схем, розпізнавальних знаків та написів, монтувати/розміщувати по зовнішньому периметру доріг і будівель фото- і відеотехніку, у тому числі техніку, що працює в автоматичному режимі, технічні засоби з виявлення та/або фіксації правопорушень, радіаційних, хімічних, біологічних та ядерних загроз, а також використовувати інформацію, отриману із фото- і відеотехніки, що перебуває в чужому володінні, з метою… запобігання правопорушенню, виявлення або фіксування правопорушення, охорони та захисту публічної безпеки, особистої безпеки осіб і власності від протиправних посягань".

Читайте також: МВС запропонувало жорсткі правки до правил дорожнього руху

Таким чином, після прийняття цього законопроекту та набуття його в силу, поліція зможе встановлювати в свої автомобілі без розпізнавальних знаків відеокамери, які будуть фіксувати порушення ПДР та вимірювати швидкість автомобілів в потоці. Такі методи контролю часто застосовуються в країнах Європи та США.

Така норма також свідчить про підготовку влади до впровадження в Україні автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху.

Нагадаємо, що у МВС пропонують запровадити жорсткіші умови для позбавлення порушників водійських прав.