Путін прийняв указ про спрощення видачі паспорта РФ жителям окупованого Донбасу 24 квітня. Згодом він взагалі сказав, що роздумує над полегшенням набуття російського громадянства для всіх українців.

Читайте також: Паспорт для окупованих: як Путін впливатиме на Донбас та чим це може завершитись

Глава Кремля під час зустрічі з членами ради законодавців сказав, що Росія не хоче створювати які-небудь проблеми Україні та майбутньому президенту Володимиру Зеленському, який переміг на виборах, передає ТАСС.

У нас немає ніякого бажання створювати проблеми новій українській владі. Але терпіти ситуацію, за якої люди, що проживають на "території Донецької та Луганської республік", взагалі позбавлені яких би то не було цивільних прав, – це переходить усі межі з точки зору прав людини. Це питання суто гуманітарного характеру,
– зухвало сказав Путін.

Він пояснив, що мешканці ОРДЛО нібито не можуть нормально пересуватися та реалізувати свої елементарні права і потреби.

Водночас, секретар Путіна Дмитро Пєсков додав, що паспорти жителям Донбасу видадуть для того, аби у них були дійсні документи. Зауважимо, громадянство так званих окупаційних "Л/ДНР" не визнають ніде у світі, окрім самої Росії.

Люди ж з Донбасу подорожують не тільки на територію Росії... Так, у Росії вони, припустимо, могли використовувати ці документи ("ДНР/ЛНР", – 24 канал), але жодним чином вони не могли це робити десь в інших напрямках,
– сказав Пєсков.

Читайте також: Навіщо Путін хоче роздавати паспорти РФ усім українцям: пояснення дипломата

Як відреагувала Україна та міжнародна спільнота?

Президент України Петро Порошенко назвав неприпустимим спрощення видачі російських паспортів жителям Донбасу. За його словами, Кремль намагається виправдати та легітимізувати свою військову присутність в Україні та може планувати анексію регіону. Окрім того, Росія порушила Мінські домовленості та намагається втрутитись у внутрішні справи України. Тому, Порошенко закликав світ засудити злочинні дії Кремля та посилити антиросійські санкції.

Майбутній президент Володимир Зеленський у відповідь на ідею Путіна, заявив, що Росії не варто даремно витрачати час на спроби спокусити громадян України паспортами РФ. Зеленський зазначив, що Україна, своєю чергою, готова видавати представникам усіх народів, які страждають від авторитарних режимів. У першу чергу – росіянам, які, на його думку, страждають чи не найбільше.

Україна також звернулася до Ради безпеки ООН через скандальний указ російського президента. Указ Путіна вже засудили США, Литва, Польща, Латвія, країни Євросоюзу та весь цивілізований світ.

Як Путін збирається видавати паспорти РФ жителям окупованого Донбасу?Спрощена процедура отримання російського громадянства передбачає:

• Заяву на видачу громадянства РФ від жителів окупованих територій України повинні розглядати не довше трьох місяців.

• Особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України можуть отримати паспорти РФ без обов'язкових іспитів чи дотримання вимоги щодо проживання в Росії терміном у понад п'ять років.

• Основні умови зміни громадянства – наявність паспортів самопроголошених "ЛНР" і "ДНР".

• Охочим потрібно приїхати в Ростовську область, на окупованій території паспорти отримуватимуть лише проросійські бойовики.

У Євросоюзі, США та інших цивілізованих країнах засудили рішення Путіна та висловили свою стурбованість. Українські дипломати наразі готують жорсткий пакет санкцій проти Росії через цей указ.