Пригадуємо найяскравіші моменти "саги про Brexit" та меми, які це супроводжували. Донедавна історія з Brexit виглядала десь так:

І у багатьох це асоціювалося з дивакуватою звичкою котів. Коли тварина вимагає відчинити для неї двері, а потім відмовляється виходити з кімнати.

brexit

brexit
Припускали, що влада Британії діє за порадою кота – спостерігати, коли двері відчинено

Повернемося до самого початку.

23 червня 2016 року у Британії відбувся історичний референдум, на якому більшість громадян країни проголосували за вихід із ЄС. Тоді прем'єр-міністром уже 6 років був Девід Камерон, який пішов з посади у липні 2016-го саме через рішення 52% британців. Він активно виступав проти цього і, по суті, став жертвою своєї ж ідеї провести референдум.

brexit
Regret – англ. "шкодувати" (гра слів)

brexit
Євроскептики перемогли, кардинально змінивши курс Британії

brexit
Рішення британців стало несподіваним для тодішнього прем'єра

На місце Камерона прийшла Тереза Мей. Вона очолила Консервативну партію та взяла курс на виведення Великої Британії з ЄС.

brexit

Це виявилося не так легко: Мей зіштовхнулася зі спротивом як з боку противників Brexit, так і членів власної партії. Останні заявили, що втратили довіру до своєї лідерки, що стало "останньою краплею" – у травні 2019-го Тереза Мей оголосила про відставку. Перед цим парламент не підтримав жоден із її планів "розлучення" Британії з ЄС. Вибору не було.

brexit
У червні Тереза Мей офіційно залишила пост прем'єр-міністра

Натомість до влади прийшов затятий прихильник ідеї Brexit, консерватор Борис Джонсон. І одразу заявив: Британія вийде з ЄС 31 жовтня 2019 року (так, цього не сталося). Саме цього дня у світі відзначають Гелловін і без паралелей, звісно, не обійшлося.

brexit

brexit

При цьому експерти довгий час не могли з точністю визначити, що чекає на Британію у разі виходу з ЄС (здається, як і влада країни).

brexit
Британія обирала: залишатися важливим гравцем у Європі чи вийти і отримати "сюрприз у коробці"

Одні фахівці переконували: вихід Британії жодним чином не вплине на благополуччя ЄС.

brexit

А соцмережі жартували – буде більше місця (британський гумор).

brexit

Тоді як інші експерти наводили докази руйнівного впливу Brexit на Європейський союз та називали це початком його розпаду.brexit

brexit

Третя ж категорія фахівців переконані: гірше від цього буде лише Британії, влада якої власноруч "спилює гілку, на якій сидить".

brexit

brexit

Наразі ж точно відомо одне: з 1 лютого Велика Британія не є членом Євросоюзу. Борису Джонсону вдалося задовольнити усі сторони і втілити у життя ідею, конкретні наслідки якої поки що визначити неможливо.

Що відомо про Brexit?Референдум щодо членства Британії у ЄС відбувся 23 червня 2016 року. 51,9% громадян, що взяли участь у голосуванні, виявили бажання покинути ЄС, натомість 48,1% виборців проголосували за те, щоб залишитись у складі Євросоюзу.

Угода щодо Brexit передбачає порядок виходу держави з євроспілки. Також передбачені питання щодо дотримання прав громадян, перехідний період та фінансові питання. Вона визначає перехідний період, який триватиме з 1 лютого до 31 грудня 2020 року.

Крім того, визначаються питання щодо Північної Ірландії та Гібралтару – після виходу з ЄС у них залишиться спільний кордон з країнами блоку.