Іван Баканов був засновником кіпрської фірми, яка призначила його директором в іспанській, пояснив очільник НАЗК Олександр Новіков в інтерв'ю "Українській правді".

Усі деталі Іспанська таємниця Баканова: голова СБУ керує іноземною фірмою, – "Схеми"

Він нам надав рішення, що ця фірма, яка його туди призначала, звільнила його ще до того, як він був призначений на посаду (керівника СБУ – 24 канал). Тобто цього просто не було внесено в реєстр іспанський,
– пояснив Олександр Новіков.

Він зазначив, що Нацагентство з питань запобігання корупції з цим питанням відправляло запити Кіпру й Іспанії. Влада Кіпру вже надала свою відповідь, але Іспанська досі ні. Новіков припускає, що це може бути пов'язане з пандемією коронавірусу.

Коротко про причетність Баканова до іспанської фірми:

  • Інформацію про це в травні 2020 року встановили журналісти "Схем". Як вони встановили, Іван Баканов значився директором іспанської фірми Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada. Вона займається будівництвом й операціями з нерухомістю.
  • Засновником цієї фірми є компанія з Кіпру Davegra LTD. Саме вона призначила Баканова директором в Іспанії, а належить ця компанія автору "Студії Квартал-95" Андрію Яковлєву.