Цього місяця серед пріоритетів Верховної Ради України – відновлення кримінальної відповідальності за умисне декларування недостовірної інформації, наголошує Національне агентство з питань запобігання корупції.

Цікаво Такі норми лише допомагатимуть корупціонерам, – у НАЗК розкритикували законопроєкт Разумкова

Аби знову нагадати, чому важливе відновлення повноважень НАЗК, і показати, який внесок для запобігання та протидії корупції здійснив кожен наш працівник і працівниця – ділимося результатами роботи Агентства,
– підкреслили в НАЗК.

Серед цих результатів є виявлені ознаки недостовірного декларування на 497 мільйонів гривень. Це результати роботи лише за перші 10 місяців 2020 року.

Крім того, Нацагентство запобігання корупції передало правоохоронцям матеріали про незадекларовану інформацію на 900 мільйонів гривень, яку приховала попередня команда НАЗК.

результати роботи НАЗК у 2020 році
Результати роботи НАЗК за 10 місяців 2020 року / Інфографіка Нацагентства

Які наслідки рішення КСУ для НАЗК?


Передовсім Конституційний Суд позбавив Національне агентство повноважень щодо перевірки електронних декларацій чиновників на достовірність.

Крім того, Суд скасував відповідальність за недостовірне декларування. Таким чином е-декларування фактично стало необов'язковим. Усі відкриті справи про недостовірне декларування правоохоронцям довелося закрити.