Судові рішення щодо "Приватбанку" можуть дискредитувати заходи щодо забезпечення прозорості та ефективності банківської системи та створити загрози фінансовій стабільності. Про це повідомив Комітет з монетарної політики.

Читайте також: Неочікуване зміцнення гривні в Україні: Нацбанк назвав причину

"Крім того, в умовах політичної невизначеності актуальним залишається також ризик для збереження незалежності Національного банку, який є фундаментом для посилення довіри бізнесу та населення до рішень з монетарної політики та банківського нагляду", – пишуть у заяві.

У НБУ вважають, що зазначені ризики в разі справдження можуть мати масштабні наслідки. Вони загрожують припиненням підтримки з боку міжнародних партнерів та ускладненням доступу до фінансових ресурсів на тлі пікових виплат за державним боргом.

Реалізація таких ризиків є форс-мажором і не входить до базового макроекономічного сценарію, який передбачає поступове пом'якшення монетарної політики,
– повідомили члени КМП.

"Натомість за збільшення ймовірності їх реалізації Національний банк повинен буде відповідно реагувати, зокрема монетарними інструментами", – йдеться в заяві.