Альтернативи "Мінську" наразі немає

Про те, що альтернативи "Мінську" наразі нема, стверджують стратегічні партнери України. Про це Резніков повідомив в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

До теми Хорватський сценарій щодо повернення територій: що може взяти для себе Україна

Проте сторони не виключають, що під час консультацій та спілкування може з'явитись новий варіант – замість "мінського формату".

Усі чекають на диво. Але хочу повторити: не потрібно чекати дива від "Мінська". Він не є майданчиком, на якому можна досягнути миру. У нас чомусь перебільшують очікування від цих консультацій,
– зазначив Резніков.

Урядовець наголошує, що "Мінськ" – це майданчик, на якому вирішують проблеми гуманітарного, економічного характеру та питання припинення вогню. Проте ще з 2014 року кожне повідомлення щодо діяльності ТКГ сприймалось, як сенсація. Після зміни формату, вважає Резніков, діяльність членів Тристоронньої контактної групи почали більше критикувати.

Весь світ розуміє, хто є агресором

Урядовець наголошує, що до складу ТКГ ввели представників окупованих Донеччини та Луганщини, аби демонополізувати там присутність представників окупаційних режимів.

Про це сьогодні забувають і говорять: "Україна веде прямі переговори з сепаратистами, ай-яй-яй, зрада!" Але подивімось правді в очі: перемовини без визнання велись з першого засідання "Мінська" і у всіх схожих конфліктах,
– пояснив Резніков.

Зараз весь світ розуміє, хто у ситуації з Донбасом є агресором і яку роль у конфлікті на Сході України відіграє Росія. Єдина сторона, яка це не визнає, – росіяни.

Росіяни називають себе "посередниками"

"Єдині, хто продовжують грати в гру "а ми тут взагалі-то посередники" – представники Росії. На що їм завжди коректно відповідали: на посередництво потрібна згода обох сторін конфлікту, а ми на ваше посередництво згоди не давали – у нашому з вами конфлікті", – розповів Резніков.

Україна погоджувалась лише на посередництво ОБСЄ. Щодо мети Росії на усіх переговорах – це боротьба за зняття санкцій.