20% воїнів страждають на посттравматичний стресовий розлад, а в Україні досі немає усталеної та дієвої системи роботи з подібними проблемами.

З останнього: декілька днів тому у житловому будинку між поверхами розірвалася граната. Загинув 23-річний хлопець, який повернувся з війни. Заговорили про суїцид. Більшість самогубців – це чоловіки, яким ще немає 40 років.

Утім, хтось не наважується звернутися за такою допомогою, а хтось просто не має доступу до кваліфікованих фахівців.

Читайте також: Болюче питання: хто відповідає за сексуальні злочини на війні

Психологиня Тетяна Руденко, яка працює з бійцями, розповіла, що психологічні проблеми в хлопців, які вкорочують віку, існують і до війни. Проте не завжди добросовісні лікарі у військкоматах часто заплющують на них очі.

Проблема в Україні шалена. Особливо серед підлітків. Самогубство. Ці підлітки підростають, в них є певні суїцидальні думки. Вони не мають терапевтичної допомоги. Потім вони опиняються в ситуації, де є психотравмуюча подія, і що буде причино. Дитинство чи війна,
– розповіла вона.

У Міноборони виправдовуються, мовляв, над реабілітацією для військовослужбовців працюють, не шкодують грошей на санаторії та навчання для психологів.

І захищаються за цьогорічними цифрами. "У закладах психологічної реабілітації пройшли 2063 військовослужбовці, за кордоном – 75, санаторно-курортне лікування пройшли 1742 учасники АТО", – розповів заступник начальника управління ЗСУ Юрій Спицький.

Але ситуації це не змінює.