Вищеназвані інциденти, а також акції протесту за політичну реформу, що розпочалися у жовтні під Верховною Радою, демонструють, що конфлікт між Саакашвілі та правлячою елітою Порошенка загострюється, пише для Dagens Nyheter кореспондентка Анна-Лена Лорен.

Читайте також: Саакашвілі подав позов проти МВС: що вимагає політик

Позбавленому українського громадянства Міхеїлу Саакашвілі загрожує екстрадиція до Грузії у зв'язку з обвинуваченнями в корупції та зловживаннями на посту президента, нагадує автор статті. Однак лідер України Петро Порошенко не поспішає видавати свого опонента, оскільки боїться міжнародного скандалу, вважає Лорен.

Порошенко, ймовірно, побоюється і чергового Майдану в Україні. Скандал із Саакашвілі навряд чи зможе мобілізувати українців на нове повстання, але загальна картинка політичної ситуації в державі з корумпованістю її чиновників та некомпетентністю чинної влади – цілком, йдеться у публікації.

Саакашвілі навряд чи вдасться мобілізувати українців на новий Майдан такого ж розмаху, як масові демонстрації у 2014 році. Але випадок з ним – це лише ще один приклад некомпетентності українського уряду. Йдеться не лише про те, що влада спочатку видає іноземцям громадянство, а потім забирає його з власної ж примхи, а в першу чергу про те, що Україною, як і раніше, керують як і до Євромайдану – шляхом досягнення домовленості між різними корумпованими елементами,
– робить висновок шведська журналістка.

Читайте також: "Грузинська" депортація: скількох соратників Саакашвілі вигнали з України

Нагадаємо, раніше Саакашвілі оголосив про початок "народного імпічменту", а також висловив готовність очолити новий уряд.