На заяви та рішення Лукашенка відреагував глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс, передає "Радіо Свобода" з посиланням на виступ міністра на литовському національному радіо LRT.

До цього на слова Лукашенка відреагували в Україні Тексти, схоже, бере в Путіна, – Аваков про скандальні заяви Лукашенка та ізоляцію Білорусі

Це пов'язано з прагненням за будь-яку ціну продемонструвати наявність певної зовнішньої загрози... Якщо такої загрози немає, її потрібно знайти,
– пояснив слова Лукашенка Лінкявічюс.

Литовський міністр зауважив: поки не зрозуміло, що означають слова Лукашенка в реальності.

"Досі були такі заяви – про перенаправлення вантажів в інші порти, потім була поправка – якщо Росія запропонує такі ж умови тощо. Я думаю, що тепер ми повинні також подивитися, що це означає, чи означає це закриття кордонів для вантажів або людей, або щось інше ", сказав дипломат.

Він також наголосив: коли економіка сусідньої країни перебуває на межі банкрутства, всі подібні кроки слід робити зважено і відповідально. Мовляв, необдумані дії можуть обернутися проти них самих. Також занепокоєння у міністра викликала заява про перекидання армії до кордонів.

Що саме сказав Лукашенко?

Виступаючи на жіночому форумі у Мінську, Лукашенко заявив, що змушений "відвести війська з вулиць і пів армії поставити зі зброєю на кордоні", а також – закрити західний кордон з Литвою і Польщею. Водночас на межі з "братньою" Україною Лукашенко збирається посилити контроль.

Були заяви, ніби половина армії кинута на оборону західного кордону, ніби є якась загроза, можливість нападу. Це неадекватна реакція неадекватної людини на ситуацію, що склалася,
– прокоментував Лінкявічюс заяви Лукашенка.

Литва прогрозила Лукашенку

Водночас прем’єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс зазначив, що країна перестане пропускати фури з Білорусі, якщо Лукашенко все ж реалізує свої слова про закриття кордону із західними сусідами.

Це ще одна гучна заява, спрямована на внутрішню аудиторію. Але якщо такий крок буде - буде адекватна відповідь,
– наголосив політик.

Скверняліс додав, що до аналогічного кроку, найімовірніше, долучиться і Польща.

"Безперечно, це стало би ще одним ударом для білоруської економіки, яка і так має серйозні проблеми. Тож я не вірю, що це буде зроблено", – додав прем’єр Литви.

За його словами, для литовського бізнесу закриття кордону з Білоруссю не створить значних неприємностей.