Відтепер Америка залишиться в ЮНЕСКО лише в ролі спостерігача. Рішення, про яке під час засідання Генасамблеї ООН повідомив держсекретар США Рекс Тіллерсон, неоднозначно сприйняли західні ЗМІ. Так, більшість оглядачів називають вихід США із ЮНЕСКО кроком, що веде Штати по шляху ще більшого ізоляціонізму, а дехто із журналістів підтримує цю ідею.

Читайте також: Що таке ЮНЕСКО і чи часто з неї виходять США?

Причиною того, що Дональд Трамп захотів вивести свою країну зі списку держав-членів ЮНЕСКО стало ще й те, що США не хочуть виплачувати борг перед міжнародною організацією, який вже перевалив за 500 млн доларів, пише Foreign Policy.

Америка перестала платити внески, які становили понад 80 млн доларів на рік (близько 22% всього бюджету ЮНЕСКО – "24"), 6 років тому, після того як організація прийняла до своїх лав Палестину,
– пояснює автор публікації.

Тепер цей борг доведеться просто списати.

Однак пік напруженості зумовив підхід ЮНЕСКО до Ізраїлю, йдеться далі. В минулому році організація прийняла резолюцію, яка засуджує політику Ізраїлю щодо місць релігійного поклоніння в Східному Єрусалимі і на Західному березі річки Йордан, а в липні цього року проголосила Старе місто Хеврон на Західному березі палестинським об'єктом всесвітньої спадщини. Після цього Ізраїль в жовтні призупинив співпрацю із ЮНЕСКО, зазначає американський журнал.

Саме цю подію Трамп і сприйняв як нагоду "продемонструвати солідарність з Ізраїлем і продовжити ізоляціоністський шлях США", підхоплює думку німецький оглядач Марк Піцке.

Те, що Америка разом із Ізраїлем повертаються спиною до ЮНЕСКО, матиме драматичні наслідки для світової спільноти, коментує ситуацію журналіст у статті для Der Spiegel.

Читайте також: Ще одна країна хоче вийти з ЮНЕСКО

Трамп пішов на максимальну ескалацію конфлікту, і це говорить про те, як мало його турбують міжнародні зобов'язання і як послідовно він ізолює Америку від решти світу, – обурюється Піцке, застерігаючи, що після виходу США із Паризької угоди по клімату, американський лідер погрожує переглядом ядерних угод з Тегераном, що, можливо, призведе до їх колапсу.

Французьке видання El Pais дотримується схожої думки, стверджуючи, що "рішення Дональда Трампа про вихід США з ЮНЕСКО – ще одна прикмета небезпечної стратегії американського президента".

Газета нагадує, що глава Білого дому нещодавно розкритикував також ядерну угоду з Іраном, укладену главами МЗС "шістки", до якої входять п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина.

В разі, якщо США вийдуть і з цієї угоди, вони завдадуть "нищівного удару по стабільності не тільки на Близькому Сході, але і в решті світу", побоюються французькі журналісти.

Читайте також: Україна закликала ЮНЕСКО спрямувати до Криму моніторингову місію, – МЗС

Натомість авторитетне американське видання The Wall Street Journal вважає вихід США із ЮНЕСКО правильним кроком.

Десятиліттями ЮНЕСКО було політичним агентством, що відігравало роль культурної організації. Радянський Союз керував його освітніми програмами, і його антиамериканський ухил нікуди не зник. Нинішній шеф ООН Ірина Бокова – болгарка з комуністичним минулим, яка претендувала на посаду генерального секретаря ООН за підтримки Володимира Путіна,
– пояснює свою позицію WSJ.

Нагадаємо, Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, скорочено ЮНЕСКО, була заснована у 1945 році як міжнародна організація, яка допомагає зберегти світову культурну спадщину.

Рішення про вихід із неї США приймають вже не вперше. Ще у 1984 році адміністрація Рональда Рейгана вирішила вийти з ЮНЕСКО у розпал "холодної війни", пояснивши це прорадянською політикою організації. У 2002 році за Джорджа Буша-молодшого, Америка повернулася до лав організації.