Якщо аналізувати, як цей закон вплине на бюджет кожного громадянина, то це жорсткий популізм, тому що втрати будуть вищі, аніж надходження. Таку думку в прямому ефірі на 24 каналі розповів народний депутат "Голосу" Ярослав Юрчишин.

Цікаво Рада проголосувала за підвищення мінімалки до 5 тисяч гривень з 1 вересня: деталі

Він зазначив, що збільшення мінімальної заробітної плати буде величезним ударом по підприємцях. Зросте, не тільки єдиний соціальний внесок, а й дорожчим стане працевлаштування. Фактично на понад 300 гривень збільшиться ціна кожного робочого місця. Для фізичних осіб підприємців – це відчутні кошти. Тому малий та середній бізнес просто не будуть працевлаштовувати.

В цьому законі є "драконівські запобіжники" – суттєво зростають штрафи за неналежне влаштування. Що ще раз мотивує не влаштовувати людей офіційно,
– зазначив Ярослав Юрчишин.

На думку народного депутата, збільшенні мінімальної заробітної плати це не обдумане рішення. Можна було спочатку змінити тарифну сітку для бюджетників і дати ці кошти.

Читайте також Надходження до бюджету зростуть, – нардепка розповіла, чим вигідне підвищення "мінімалки"

"А от таке рішення, яке було сьогодні запропоноване і проти якого голосувала фракція "Голос", зажене малий та середній бізнес в тінь. Особливо в умовах карантину, коли бізнес починає відновлюватися, це популістичне рішення буде дуже негативним", – додав Юрчишин.

Зі збільшенням "мінімалки" зростуть і податки

До прикладу, зросте єдиний податок – на 260 грн. У фракції "Голос" впевнені, що це суттєво вдарить по бізнесу. "Зросте єдиний соціальний внесок. Спочатку на 60 грн, потім майже на 400. Якщо ви роботодавець, то утримувати одну людину стане дорожче на 340 грн, а через рік – на 2 тисячі гривень", – зазначив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

Експерт Павло Кухта впевнений, що з часом бізнес ще активніше йтиме в тінь. Тож в результаті доходів від податків навіть стане менше.

Зверніть увагу Які наслідки підвищення "мінімалки": пояснення Кабміну

"У нас коронакриза. В нас був карантин, який вдарив по малому та середньому бізнесу. Уряд в цей момент не підтримав бізнес. Програму підтримку так і не зумів запровадити. Тепер з гори до низу його фактично обкладуть додатковими податками. Мова йде саме про це", – зауважив Кухта.

Монобільшість впевнена, що законопроєкт допоможе подолати бідність. Водночас експерти бачать протилежну картину. Після підвищення мінімалки може збільшитися інфляція, тому за отримані гроші населення зможе собі дозволити навіть менше, ніж до цих змін.

Чому збільшення "мінімалки" – небезпека для бізнесу: відео

мінімальна зарплата
Як підвищуватиметься мінімальна зарплата / Інфографіка 24 каналу