Неля Штепа одразу ж повернулась з Харкова у рідний Слов'янськ, де вже встигла навіть відзначитись у поліції.

Читайте також: Журналіст прогнозує подальший зліт кар’єри одіозної Штепи

Електронний браслет, з яким вона б мала цілодобово перебувати вдома, наразі замінили на двох поліцейських, які стежитимуть за її пересуванням.

Ми вирішили нагадати, хто така Неля Штепа і за що їй світить довічне ув’язнення.

Дивіться також: Соцмережі вибухнули гнівом після звільнення з СІЗО скандальної Штепи

Штепа до війни

Штепа була обрана мером Слов'янська у 2010-му, там вона народилась і прожила практично все життя. Як свідчать результати, тоді за неї проголосувало 60% місцевих мешканців, що прийшли на вибори.

Після обрання "прославилась" своїми конфліктами з журналістами та ексцентричною манерою вдягатись.

Так, наприклад, на початку своєї каденції у 2011-му, слухаючи питання журналістки, вона заперечливо похитала головою і тихо сказала слово, яке було дуже схоже на нецензурне.

Дивіться відео, як Штепа обізвала журналістку:

Пізніше виправдовуючись вона говорила, що кликала тоді електрика "Саню".

Згодом Штепа публічно натякнула, що журналісти, які про неї пишуть, не хто інші, як повії.

Дивіться відео, як Штепа обізвала журналістів повіями:

Мережу облетіли кадри, як Неля Штепа в образі феї з короною на голові стрибає містом на коні. Як виявилось, вона брала участь у карнавальній ході у Слов'янську, а пізніше ці епічні фото у своєму кліпі про місто використав місцевий співак Валерій Пашкевич.

Неля Штепа була феєю
На міському карнавалі Неля Штепа була феєю// Кадр з відео

Згодом Штепа намагалась налагодити відносини з журналістами і навіть одного разу запросила їх у гості, показавши шикарний маєток за кілька мільйонів.

Все це було ще до того, як Росія вторглась на Донбас і російські військові разом з проросійськими бойовиками захопили Слов'янськ.

Штепа і війна

У грудні 2013-го в розпал Євромайдану Штепа в дорогій шубі "розпиналась" перед місцевими антимайданівцями і розповідала казки про те, як "Донбас годує Західну Україну".

Дивіться, як Неля Штепа виступає перед "Антимайданом" у Слов'янську:

У квітні 2014-го, коли у місто зайшли сепаратисти та російські військові, Штепа, не приховуючи, раділа цьому.

Вона у своїй "фірмовій" рожевій куртці виступала перед місцевими і запевняла, що "зелені чоловічки" з автоматами в руках та "колорадськими" стрічками на грудях – це "свої хлопці" від якогось "донецького народного ополчення".

Це не люди із Західної України, як ми з вами переживали. Це наші донбаські хлопці,
– заспокоювала Штепа.

Дивіться, як Неля Штепа захищає окупантів під час захоплення Слов'янська:

Хоча вже тоді було відомо, що місцеве управління поліції та будівлю СБУ у Слов'янську захоплювали ніякі не "донбаські ополценці", а російська армійська розвідгрупа.

Пізніше сама Штепа розповідала, що в місто прибули озброєні сепаратисти з тоді вже окупованого Криму та Росії, але для Слов'янська "важлива співпраця з Росією", тому вона вимагатиме проведення референдуму.

Штепа стала впізнаваною завдяки своїй рожевій куртці
В час захоплення Слов'янська Штепа стала впізнаваною завдяки рожевій куртці

Згодом з'явилась інформація, що Штепа зникла.

З'ясувалось, що бойовики її "відсторонили", бо не вдалось домовитись про сфери впливу, і терористи нібито тримали її у себе в полоні.

Проте Штепа й далі не соромилась зізнаватись, що вважає Путіна своїм кумиром і їй би було набагато комфортніше, якби він був президентом України.

9 травня вона ще встигла агітувати містян в окупованому Слов’янську прийти на "референдум" про визнання так званої "ДНР".

Дивіться відео, як Неля Штепа агітувала людей прийти на "референдум":

6 липня 2014-го року, коли українські військові звільнили місто, вдалось також звільнити заручників, яких терористи тримали у себе в полоні – серед звільнених була й Неля Штепа.

Штепа і суд

13 липня Штепа була заарештована прокуратурою Харківської області. Їй оголосили підозру за статтями про посягання на територіальну цілісність України та створення терористичних груп. За це їй грозило довічне ув'язнення.

У СІЗО Харкова Неля Штепа просиділа три роки.

20 вересня 2017-го Ленінський суд Харкова змінив запобіжний захід Штепі із тримання під вартою на домашній арешт. Із СІЗО вона виходила з синьо-жовтим прапорцем в руках і навіть старалась співати гімн України.

Дивіться відео, як Неля Штепа виходила з СІЗО:

Віце-спікер Ірина Геращенко уточнила, що тривалий час проросійські бойовики вимагали звільнити екс-мера Слов'янська в обмін на звільнення українських заручників.