Рішення КСУ про скасування антикорупційної реформи призвело до конституційної кризи в Україні. Про це Зеленський заявив на засіданні Національної ради з питань антикорупційної політики, повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Зауважте У НАЗК наполягають на позбавленні волі за брехню у деклараціях

Кримінальна відповідальність за ухилення від подання декларації та внесення до неї завідомо недостовірних відомостей має бути достатньо суворою та передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі. Корупціонери повинні понести відповідальність згідно із законом,
– наголосив Зеленський.

Що ще сказав президент

  • Конституційна криза призвела до дуже серйозних наслідків. Зокрема, Україна мало не втратила підтримку міжнародних партнерів, зокрема МВФ, Світового банку та інших інвесторів.
  • Людей, які брехали у деклараціях за 2017, 2018, 2019 роки, вже не покарають. Робота із запобігання корупції наразі поставлена на паузу.
  • Наступним кроком української влади має бути відновлення закону "Про запобігання корупції". Він забезпечить повне відновлення перевірок декларацій. Окрім того, необхідно гарантувати ефективне притягнення до адміністративної відповідальності та проведення моніторингу життя певних осіб. Усі ці повноваження мають залишатися за НАЗК.
  • Через рішення КСУ влада змушена встановити особливості процедури перевірки декларацій суддів. Однак ці відмінності мають не заважати притягувати певних осіб до відповідальності.