Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва оприлюднив результати опитування, проведеного спільно з Центром Разумкова з 15 по 19 грудня 2017 року.

Читайте також: Порошенко потрапив до цікавого рейтингу багатіїв

Згідно з дослідженням, якби парламентські вибори відбулися наступної неділі, в Раду пройшли б сім партій: ВО "Батьківщина" (12,1% голосів тих, хто б пішов на вибори), "Блок Петра Порошенка "Солідарність" (9,2%), партія "За життя" (8,8%), "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка (7,4%), партія "Об'єднання "Самопоміч" (7%), "Опозиційний блок" (6%) і Радикальна партія Олега Ляшка (6%). ВО "Свобода" не подолала б 5-відсотковий бар’єр для проходження в парламент.

Порівняно з червнем 2017-го року покращила свої позиції в рейтингу партія "Об'єднання "Самопоміч". Натомість дещо погіршилось становище партій "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка, "Опоблок" і Радикальної партії.

Цікава ситуація вийшла й із новоспеченою партією Володимира Зеленського. "Політична партія "Слуга народу" була зареєстрована на початку грудня, а вже в другій половині грудня соцопитування показали, що за партію проголосувало б 4% виборців. Тож "Слузі народу" не вистачило б лише 1%, щоб пройти в парламент.

Рейтинг політичних партій в Україні
Якби вибори відбулися наступної неділі, в Раду пройшло б сім партій

Згідно з оприлюдненими даними, в дострокових виборах президента, якщо такі відбудуться, взяли б участь 67,1% респондентів, ще 20,4% – не брали б участі в голосуванні, 12,3% – не змогли відповісти.

Читайте також: Рейтинг найпопулярніших політиків у Facebook: у чому секрет успіху Саакашвілі та Семенченка

Серед тих хто має намір брати участь в голосуванні найбільшою підтримкою користується лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко (12,1%). На другому місці з підтримкою 10,2% респондентів розташувався чинний президент Петро Порошенко. На третьому місці Анатолій Гриценко (7,8%), за ним ідуть Вадим Рабінович (7,7%), лідер Радикальної партії Олег Ляшко (6%), лідер партії "Опозиційний блок" Юрій Бойко (5,2%) та мер Львова Андрій Садовий (4,9%).

Іншого політика готові підтримати 15,9%. А 19,2% опитаних вагалися з відповіддю.

Рейтинги кандидатів в президенти
У президентському рейтингу лідирують Тимошенко і Порошенко

Читайте також: Рейтинг депутатів-прогульників: Топ-10 нардепів, які найрідше бували в Раді у 2017 році