"Прошу вас, шановні народні депутати, підтримати мій лист до Вселенського Патріарха (Варфоломія) спеціальною постановою парламенту. Я дуже добре пам’ятаю, що ви вже голосували за звернення до владики і це було у 2016 році. Скажу по-секрету, я теж пишу листи його всесвятості не вперше. Але зараз це треба зробити ще раз, виходячи з дипломатичних міркувань для продовження і завершення успішного переговорного процесу, який має багатолітній термін", – заявив Порошенко.

Читайте також: "Буде багато шуму і все": в УПЦ МП прокоментували можливе створення єдиної церкви в Україні

"Я ще раз наголошую, що слід виходити з давнього канонічного принципу: громадянським та земельним розподілам нехай слідує і розподіл справ церковних. Завжди після здобуття незалежності державою починалася дискусія про автокефалію. Так у різні часи було у Греції, Сербії, Румунії, Болгарії, Грузії та й в тій же Росії. А ми хіба, як у тій приказці, у Бога теля з’їли? Україна як незалежна держава, згідно з традиціями православного світу, не просто має право, вона зобов’язана конституювати таку церкву та забезпечити її визнання зі сторони всього світового православ’я", – наголосив президент.

Нагадаємо, 17 квітня Президент України Петро Порошенко заявив, що зараз Україна, як ніколи, близька до створення єдиної помісної Православної церкви та звернувся до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання автокефалії Українській православній церкві.