Заява "Слуги народу" щодо рішення КСУ

Відповідну заяву "Слуга народу" оприлюднила у фейсбуці. У політсилі наголошують, що глибоку кризу в Україні спровокував власне нинішній склад КСУ.

Зверніть увагу Верховна Рада може призначити 2 суддів до КСУ: у "Слузі народу" розкрили деталі

Під загрозою знищення – практично вся антикорупційна інфраструктура держави. Є також проблеми з виконанням Україною зобов'язань перед Євросоюзом та нашою здатністю зберігати внутрішню стабільність. А це життєво важливо в умовах гібридного протистояння з Росією,
– зауважили у "Слузі народу".

За їхніми словами, така б ситуація не виникла, якби судді КСУ:

  • керувалися у своїй діяльності принципами доброчесності та обгрунтованості ухвалення рішень,
  • уникали конфлікту інтересів,
  • прагнули захищати Конституцію від незаконних посягань.

"Рішення КСУ щодо закону про запобігання корупції можна визнати тільки нікчемним. Це відвертий порятунок корупціонерів і повна руйнація довіри суспільства до конституційної юрисдикції", – кажуть "слуги народу".

Крім того, додають представники партії, на черзі у цих суддів – знищення Вищого антикорупційного суду. Очевидно, що таке рішення вже готують і вищезазначене є категорично неприпустимим.

Що задля вирішення ситуації пропонують у "Слузі народу"

У "Слузі народу" пропонують три шляхи виходу з кризи, яку спровокував теперішній склад Конституційного Суду:

  • Або судді КСУ добровільно підуть у відставку, відкривши можливості до відновлення доброчесності, професіоналізму та конституційності у діяльності органу.
  • Або долю цих суддів та "їхніх нікчемних рішень" вирішить вулиця.

Або Верховна Рада ухвалить справедливе та єдине логічне рішення, проголосувавши за запропонований пезидентом законопроєкт №4288 "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства".

Перший шлях є нереалістичним з огляду на поведінку суддів протягом цього тижня. Другий шлях створює додаткові небезпеки для державності. Тож третій шлях виходу з кризи залишається безальтернативним,
– констатують у "Слузі народу".

Водночас тут закликали всіх відповідальних та проукраїнськи налаштованих нардепів згадати, що Верховна Рада вже ухвалювала політико-правові рішення для виходу з аналогічних криз. Тому просять парламентарів підтримати ініціативу президента та таким чином відновити довіру українців до конституційного судочинства.

До теми Постраждає не лише безвіз: Кулеба розповів про плачевні наслідки рішення КСУ