Німеччина відмовила Онищенку у наданні притулку: що відомо

Наразі Онищенко перебуває у своєму маєтку в землі Нижня Саксонія. 27 травня його звільнили зі слідчого ізолятора, де він провів майже пів року. Про це пише DW.

До теми Суд у Німеччині відмовився екстрадувати Онищенка до України

Адвокат колишнього парламентаря Домінік Клаук розповів, що його підзахисний:

  • оскаржив в суді міста Оснабрюк відмову в притулку;
  • подав клопотання на дозвіл залишитися в Німеччині на період судового розгляду.

Олександр Онищенко хоче залишитися у Німеччині. Якщо все ж таки Німеччина відмовить ексдепутату Верховної Ради у притулку, у нього залишається можливість поїхати до Росії, громадянином якої він є,
– зазначив захисник українця.

Водночас юрист сподівається, що його клієнт зможе подорожувати й іншими країнами Європи. Адвокат вказує на те, що німецький суд відмовився видавати українця на батьківщину з посиланням на положення Європейської хартії з прав людини. Таким чином, Онищенко може сподіватися на те, що це рішення візьмуть до уваги суди і правоохоронні органи інших країн.

Онищенку вже відмовляють не вперше

У 2018 році німецьке посольство в Мадриді відмовилося видати Онищенку національну візу, з якою він міг би претендувати на вид на проживання у Німеччині. Для отримання такого документу колишній депутат і газовий бізнесмен працевлаштувався директором заснованої ним же німецької фірми. На неї політик власне оформлює купівлю елітних коней для власного ранчо.

Крім того, раніше у Іспанії суди також відмовили йому у притулку. Водночас було розпорядження про видачу втікача Україні.

Зауважимо, що після втечі з України Онищенко одруз перебрався до Іспанії, і там прожив кілька років.

Зверніть увагу Німеччина відмовилась екстрадувати Онищенка: що кажуть у САП

Що цьому передувало

  • 27 травня Вищий земельний суд Ольденбурга ухвалив рішення не видавати Олександра Онищенка Україні.
  • Таке рішення пояснили неможливістю встановити, чи не переслідує українська сторона колишнього нардепа за політичними мотивами.
  • Раніше німецький суд начебто направив запит до України, в якому просив надати інформацію про умови можливого утримання Онищенка в київському СІЗО. Тому, суд був не задоволеним відповіддю.
  • Також німецька сторона заявила, що вони мають сумніви щодо дотримання міжнародних стандартів утримання в тюрмах у разі екстрадиції колишнього нардепа.
  • До цього судді додали пояснення, що експерти Європейського комітету проти тортур за підсумками візиту до України в 2017 і 2018 роках в своїй доповіді заявили про нелюдські умови утримання ув'язнених.
  • У САП кажуть, що рішення суду міста Ольденбурга не впливає на розгляд кримінального провадження щодо Онищенка. Цю справу в Україні слухає Вищий антикорупційний суд.
  • У прокуратурі додали, що ще 21 січня 2020 року суд надав дозвіл на спеціальний судовий розгляд, тобто за відсутності обвинуваченого.
  • Онищенка затримали в Німеччині 28 листопада 2019 року.
  • У липні 2018 року НАБУ повідомило про завершення досудового розслідування щодо Онищенка.
  • У лютому 2019 року у САП повідомили, що скерували до суду обвинувальний акт у "газовій справі".

Зауважимо! Онищенка в Україні звинувачують в організації схеми щодо перепродажу купленого у держкомпаній газу своїм же фірмам за заниженими цінами у 2013 – 2016 роках. У результаті державі було завдано збитків на суму в майже 3 мільярди гривень.

У 2016 році Рада позбавила його депутатського імунітету та дала згоду на арешт. Щоправда, тоді він уже перебував за межами України.