Яке ще питання хоче обговорити Україна у нормандському форматі

Як розповів потерпілий під час першого нападу "Беркуту" на Донбас Євгеній Сердюк за результатами зустрічі з Зеленський, український гарант має намір запропонувати під час нормандської зустрічі ідею створення на окупованих територіях "муніципальної варти". До складу цієї варти увійдуть у рівних пропорціях українські нацгвардійці, представники ОБСЄ та окупаційного режиму, пише "Еспресо".

Зверніть увагу! Зустріч "нормандської четвірки" у Парижі: чого від неї очікують США

Зеленський наголосив, що це є однією з наявних у його команди ідей. Водночас, за задумом українського президента, представників "тієї сторони" мають набирати з числа тих, хто "не стріляв, не вбивав", тобто не брав участь у бойових діях.

Також Зеленський запевнив, що не збирається йти на поступки Путіну під час зустрічі в Парижі.

Краще приїде з саміту ні з чим, ніж поступиться інтересами України,
– додав український гарант.

Що кажуть про прийдешню нормандську зустріч у Кремлі

Як зазначив речник російського президента Дмитро Пєсков під час спілкування з журналістами, інформацію про ідею Зеленського щодо "муніципальної варти" він дізнався зі ЗМІ, тому коментувати зараз її не може.

Щодо інших питань, то у Кремлі очікують, що нормандський саміт сприятиме врегулюванню ситуації на українському південному сході та підтвердить безальтернативність "Мінська – 2".

Забезпечити ще раз загальне розуміння безальтернативності виконання мінських домовленостей, не допустити спроби будь-якого розмивання мінських домовленостей,
– наголосив Пєсков.

Також, за його словами, Путін планує провести на полях саміту окремі зустрічі з лідерами країн "нормандської четвірки". Мовиться про важливі двосторонні зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном, канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Президентом України Володимиром Зеленським.

До речі! У Росії вкотре перекрутили та обурилися заявою України – про "стіну" на Донбасі

Ще Пєсков висловив упевненість, що Парижу вдасться забезпечити всі необхідні умови для проведення саміту, попри акції протесту в місті.

До слова, раніше голова російського МЗС Сергій Лавров заявляв, Кремль сподівається, що Україна погодиться на прямі перемовини з бойовиками на Донбасі.

Що відомо про зустріч у "нормандському форматі"

  • Відбудеться вона 9 грудня та пройде у Парижі. Усі країни-учасниці вже узгодили цю дату.
  • У її межах вперше можуть зустрітися Зеленський і Путін.
  • Востаннє у нормандському форматі український та російський президенти бачились ще у 2016 році
  • Українська сторона давно наполягала на зустрічі у нормандському форматі, де б обговорили питання врегулювання ситуації на Донбасі. Але Росія довго її відтягувала, пояснюючи це тим, що вона "не принесе користі без ретельної підготовки".
  • Попередньо анонсовані питання України під час нормандської зустрічі – розведення військ, обмін полоненими, текст формули Штайнмаєра та Крим.
  • Передумовами для проведення норманського саміту стали розведення військ у Станиці Луганській (завершилося 30 червня), Золотому (2 листопада) та Петрівському (11 листопада). Також відбулися розмінування цих територій і демонтаж фортифікаційних споруд з обох боків. У підсумку тут має розміститися майбутня демілітаризована зона.