Постанову про оновлені правила карантину опублікували на сайті Кабміну 14 жовтня.

Важливо В Україні запрацювали оновлені карантинні зони: які регіони тепер у червоному списку

Основне про рішення Кабміну:

  1. Уряд продовжив дію адаптивного карантину до кінця року, тобто до 31 грудня 2020-го. Таке рішення пов'язане з різким збільшенням кількості хворих на коронавірус в Україні та збільшенням госпіталізації таких пацієнтів.
  2. Будуть внесені зміни до індикаторів та критеріїв, яким визначається карантин на території України. Зокрема, – вдвічі підвищать показник охоплення тестувань – до 48 на 100 тисяч населення протягом 7 днів.
  3. Внесли зміни також щодо кількості ліжок, що враховані до різних карантинних зон. Зокрема, до загальної кількості більше не будуть враховувати ліжка в дитячих відділеннях, а лише ліжка у відповідних лікарнях, що займаються хворими на COVID-19.
  4. Вносять чіткі критерії для введення червоної зони (якщо захворюваність протягом 14 днів становить більше ніж 320 на 100 тисяч населення).
  5. У помаранчеву зону регіон потрапляє, якщо упродовж 5 днів там зайнято від 50 до 70% лікарняних ліжок або проводяться менше ніж 48 тестів на 100 тисяч населення. Окрім того, помаранчевими стануть і населені пункти, де фіксують від 160 до 320 випадків зараження коронавірусом (Київ, райони та міста до 70 тисяч жителів) і від 120 до 320 випадків (райони і міста понад 70 тисяч жителів) на 100 тисяч населення.
  6. До жовтої зони належатимуть регіони, де за добу фіксуватимуть від 40 до 160 випадків інфікування (Київ, райони та міста до 70 тисяч жителів) і від 40 до 120 випадків (райони і міста понад 70 тисяч жителів) на 100 тисяч населення.
  7. Окрім того, вводять посилення карантину на різних рівнях: зокрема, заклади громадського харчування можуть приймати відвідувачів лише до 22 години у всіх карантинних зонах.
  8. Вводяться ще більш суворі обмеження у всіх карантинних зонах щодо масових заходів. У зеленій такий захід можна проводити за участю 50 осіб (з дотриманням дистанції у 1,5 метра і масковим режимом), у жовтій – 30 осіб, у помаранчевій – 20.
  9. У зеленій, жовтій та помаранчевій зонах можна проводити спортивні змагання, але без глядачів. Виняток становлять лише міжнародні змагання за погодження МОЗ.
  10. У червоній зоні роботодавцям пропонують ввести позмінний графік для працівників, а за технічних можливостей – відправити їх на дистанційну роботу, зі збереженням зарплати.
  11. Також уряд відправляє школи на канікули з 15 по 30 жовтня з майбутнім переведенням їх на дистанційне навчання. Тим часом закладам профтехосвіти, передвищої та вищої освіти рекомендують перейти на дистанційне навчання з 15 жовтня до 15 листопада з можливим виселенням із гуртожитків.
  12. Нацполіція, органи місцевого самоврядування і лікарні мають чітко забезпечити дотримання самоізоляції громадянами, в яких підтвердили COVID-19, а також контактних з ними осіб.
  13. Держпродспоживслужба має посилити контроль за дотриманням санітарного законодавства та виконанням карантинних вимог при роботі садочків, ринків, готелів, магазинів та кафе.
  14. Місцева влада має виділити додатковий громадський транспорт в години пік, аби уникнути скупчення людей.

Адаптивний карантин інфографіка 24 канал
Адаптивний карантин: нові обмеження / Інфографіка 24 каналу

Президент дав доручення щодо протидії COVID-19

Зазначимо, що саме через несприятливу динаміку із захворюваністю на коронавірус в Україні, президент Володимир Зеленський 11 жовтня дав низку доручень задля стабілізації ситуації.

Зокрема:

  • МОЗ має збільшити запаси засобів індивідуального захисту та препаратів, які застосовують при лікуванні ускладнень коронавірусу.
  • У Києві, Одесі та Маріуполі почнуть працювати інфекційні госпіталі у великих приміщеннях. До прикладу, у Палаці Спорту в столиці. Це на випадок перевантаження медичних закладів першої та другої хвилі.
  • Відомчі лікарні та заклади, які підпорядковані Медичній академії наук, теж мають готуватися до прийому хворих на СOVID-19.
  • Інтернів та студентів старших курсів медичних університетів залучать до роботи в інфекційних лікарнях. Відповідні законодавчі зміни набули чинності ще влітку.

Коронавірус в Україні: головне

  • В Україні вже декілька днів підряд фіксують найбільший добовий приріст інфікованих COVID-19 від початку пандемії. Так, за кілька попередніх днів кількість нових випадків перевищувала 5 тисяч.
  • Загалом в Україні станом на 14 жовтня зафіксували 276 177 випадків COVID-19, з них летальних – 5 229.