Про те, що відбувалося протягом 41-го дня масових протестів у Білорусі, читайте у матеріалі 24 каналу.

Дізнайтеся більше Масові протести в Білорусі: останні новини та що відомо – фото, відео

Арешти продовжуються, деяких опозиціонерів відпустили

У Білорусі Марії Колесниковій продовжили термін арешту до 8 листопада. Опозиціонерці інкримінують заклик до дій, спрямованих на шкоду нацбезпеці країни. Зараз Колесникова перебуває у СІЗО в Жодіно.

Ось так сьогодні зафарбовували мурал з Марією Колесниковою: відео

Максим Знак оголосив голодування

Адвокату і члену президії Координаційної ради Максиму Знаку оголосили аналогічні звинувачення. На знак незгоди з рішенням суду, опозиціонер оголосив голодування.

У таких умовах опозиціонер не бачить інших способів боротьби, "з огляду на очевидність абсурдності того, що відбувається в частині обвинувачення в злочині за вільне висловлення громадянами власної думки".

Член президії Координаційної ради каже, що відмова від їжі є для нього в умовах СІЗО можливістю висловити протест проти беззаконня і несправедливості в країні.

Дружина Максима Знака про голодування чоловіка: відео

Кого відпустили

Члена Координаційної Ради та голову страйкому МТЗ Сергія Дилевського випустили з СІЗО в Жодіно. Дружина опозиціонера зустріла його та відвезла додому.

Водночас після десяти діб у в'язниці вийшла на свободу ще одна опозиціонерка – Валерія Уласик.


Валерія Уласік / Фото TUT.by

Люди принесли квіти до меморіалу загиблого від кулі ОМОНівців Олександра Тарайковського

Він став першою жертвою протестів після виборів 9 серпня. З його загибелі минуло вже 40 днів.


Квіти біля меморіалу Тарайковського в Мінську / Фото TUT.by


Люди зібрались біля меморіалу Тарайковського в Мінську / Фото TUT.by

Світлана Тихановська в ООН: головне з виступу

  • Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська виступила під час віртуальної наради в Радбезі ООН. Вона закликала закликала негайно скерувати до країни міжнародну групу спостерігачів.
  • Також опозиціонерка вимагає введення нових санкцій проти білоруських чиновників, які відповідали за порушення на президентських виборах в Білорусі.
  • Вона також додала, що білоруси протестують попри жорстокість силовиків. А страйки на найбільших підприємствах країни вказують на те, що люди "прокинулися" і для них дороги назад вже немає.
  • Опозиціонерка також заявила, що потрібно провести засідання ООН, яке було б присвячене ситуації в країні. Вона сказала, що на цьому засіданні потрібно засудити надмірну агресію білоруської поліції до протестувальників та запровадити санкції проти чиновників, відповідальних за порушення під час президентських виборів у Білорусі.
  • Водночас представники чинної влади Білорусі, а також Росії, Китаю та Венесуели заявили, що Тихановська порушила регламент наради ООН. Постійний представник Білорусі Юрій Амбразевич вимагав зупинити трансляцію її виступу.

Дивіться відео: підсумки протестів у Білорусі, 37 – 40 дні

Протести в Білорусі: що треба знати

  • 9 серпня у Білорусі відбулись президентські вибори, на яких нібито переміг Олександр Лукашенко. Водночас за результатами незалежних екзитполів президентом Білорусі стала головна опонентка Лукашенка Світлана Тихановська.
  • Обурені виборці вийшли на мирні демонстрації. Силовики влаштували жорстокий розгін протестів. ОМОНівці били мітингарів, застосовували проти них зброю та затримували.
  • Від початку протестів 5 людей загинули, сотні були поранені. Понад 7 тисяч білорусів затримали.
  • З 11 серпня у країні розпочався всенародний страйк. Працівники підприємств влаштували саботаж роботи, вимагаючи чесних виборів.
  • Попри масові протести та тиск міжнародної спільноти, Лукашенко на поступки не йде.
  • Світова спільнота теж вимагає провести у Білорусі чесні вибори, припинити насилля та покарати причетних до порушень.