Про те, що відбулося протягом 43-го дня масових протестів у Білорусі, читайте у матеріалі 24 каналу.

До теми Масові протести в Білорусі: останні новини та що відомо – фото, відео

У Мінську пройшов Марш справедливості

20 вересня в Мінську пройшов багатотисячний марш. Протестувальники попри затримання з боку силовиків підійшли до кордону правоохоронців біля резиденції Лукашенка. За попередніми даними, на вулиці білоруської столиці сьогодні вийшли понад 100 тисяч людей.

Потім мітингарі вирушили до резиденції Олександра Лукашенка, де їх зустріли підрозділи МВС та бійці внутрішніх військ.

Затримання під час маршів

Силовики намагалися перешкоджати руху протестувальників. Вони вихоплювали мітингарів і забирали їх в автозаки. За інформацією правозахисників з організації "Весна", силовики сьогодні затримали щонайменше 120 учасників протестів по всій Білорусі.

Найбільше протестувальників традиційно затримали в Мінську – 33. У Бресті затримали понад 20 людей, у Гомелі всього 18 затриманих, у Гродно й Могилеві – по 8. В інших білоруських містах не більше як по двоє затриманих.

Дивіться відеотрансляцію Маршу справедливості у Мінську:

Жорстоке затримання вагітної у Гродно

У Гродно силовики із застосуванням сили затримали жінку на 30 тижні вагітності. Вони схопили її за руки та потягнули її до автобуса. У момент затримання жінка кричала, що вагітна та падала на землю. Проте силовики на це не зважали.

Згодом вагітну відпустили.

Військова техніка та колючий дріт у центрі Мінська

З самого ранку до площі Незалежності у центрі Мінська стягнули військову техніку та машини з колючим дротом. Крім цього, на даху палацу Незалежності помітили снайперів. Біля стели натягнули колючий дріт. Неподалік стояли водомети. Металевим огородженням також перекрили вхід до Олександрівського скверу, за ним розміщені Купаловський театр та резиденція Лукашенка.

Біля скверу Дзержинського побачили близько 10 автобусів та вантажівок для перевезення людей, а також автозаки. Також люди у військовій формі перекрили Жовтневу площу. До журналістів, які були поряд, підійшли правоохоронці та попросили "триматись подалі від акцій в цілях власної безпеки".

У столиці Білорусі закрили кілька станцій метро.

Військова техніка у Мінську, відео:

Люди на даху палацу Незалежності у Мінську
Люди на даху палацу Незалежності / Фото TUT.by

Стелу у Мінську обгородили колючим дротом, відео:

Звірства силовиків у Бресті

Масові акції протесту відбулися й у Бресті. Тут не обійшлося без масових сутичок проти силовиків, які вдалися до жорстких методів для розгону мітингувальників.

На вулиці Радянській силовики жорстко затримали кількох людей. Їх буквально тягнули по землі в бік автозаків. Коли кількість протестувальників відчутно переважала, силовики почали стріляти в повітря.

На перехресті Радянської і Гоголя протестувальники, помітивши, що до них наближаються силовики, стали в "зчеплення". Коли омонівці підійшли до мітингувальників, то почали розпилювати сльозогінний газ просто їм в обличчя.

Після цього, у відповідь на застосування сльозогінного газу в міліціонерів полетіли пляшки.
ОМОНівці навіть змушені були відкрити вогонь зі зброї в повітря. Стріляли начебто світошумовим патроном.

Протести в Бресті і сутички з ОМОНом: дивіться відео

Марія Колесникова передала білорусам звернення із СІЗО

Опозиціонерка заявила, що свобода вартує того, аби за неї боротись. Колесникова подякувала міжнародній та культурній спільноті за підтримку та солідарність.

"Я щаслива бути білорускою. Ви неймовірні! Я ні про що не жалію і вчинила б так само", – наголосила Колесникова.

Національну символіку розвішують по всій країні

У Мінську мешканці будинку повісили біло-червоно-білий прапор на волейбольній площадці. Також величезний національний стяг вивісили із багатоповерхівки у житловому комплексі "Маяк Мінська". У Барановичах прапор опинився на антені стільникового зв'язку.

Крім цього, у Мінську помітили чоловіка, який обрізав червоні й білі стрічки в одному з районів Мінська. Невідомий стверджував, що робить це, тому що "ненавидить нацистів".

Дивіться відео, як невідомий обрізає червоні й білі стрічки у Мінську:


Біло-червоно-білий стяг на багатоповерхівці у Мінську / Фото TUT.by

Що відбувалося в інших містах Білорусі

  • У Бресті на вулиці Гоголя чоловіка затримали декілька силовиків. За свідченням очевидців, його заштовхали в автозак та відвезли.
  • Напередодні у Бресті затримали активіста Дмитра Янковича, коли той був на роботі. Причину затримання силовики не повідомили. Зауважимо, активіста затримували раніше після маршу зі стометровим біло-червоно-білим прапором. Тоді суд визнав Янковича винним та оштрафував на 405 рублів.
  • У Барановичах центральна площа міста перекрита.
  • Біля Гомеля на кладовищі, де 40 днів тому поховали Олександра Вихора, зібралось близько 60 людей. Нагадаємо, силовики затримали хлопця 9 серпня, коли той їхав до дівчини, а 11 серпня Вихор помер. Рідні хлопця переконані, що над ним чинили дії, що призвели до смерті.

Люди зібрались біля могили Вихора під Гомелем
Люди зібрались біля могили Вихора під Гомелем / Фото TUT.by

Протести в Білорусі: що треба знати

  • 9 серпня у Білорусі відбулись президентські вибори, на яких нібито переміг Олександр Лукашенко. Водночас за результатами незалежних екзитполів президентом Білорусі стала головна опонентка Лукашенка Світлана Тихановська.
  • Обурені виборці вийшли на мирні демонстрації. Силовики влаштували жорстокий розгін протестів. ОМОНівці били мітингарів, застосовували проти них зброю та затримували.
  • Від початку протестів 5 людей загинули, сотні були поранені. Понад 7 тисяч білорусів затримали.
  • З 11 серпня у країні розпочався всенародний страйк. Працівники підприємств влаштували саботаж роботи, вимагаючи чесних виборів.
  • Попри масові протести та тиск міжнародної спільноти, Лукашенко на поступки не йде.