Про те, що відбувалося протягом 44-го дня масових протестів у Білорусі, читайте у матеріалі 24 каналу.

Важливо Масові протести в Білорусі: останні новини та що відомо – фото, відео

Тихановська в ЄС

Кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська взяла участь у засіданні глав МЗС Європейського Союзу. Вона запропонувала європейським дипломатам список білоруських чиновників, проти яких слід ввести санкції.

Втім міністри знову не змогли дійти згоди щодо запровадження санкцій проти влади Білорусі, а на заваді знову став Кіпр. Разом з тим міністри ЄС підтримали позицію, що вибори були сфальсифіковані, а Лукашенко – не є законним президентом.

Марію Колесникову залишили під вартою

Суд 21 вересня залишив білоруську опозиціонерку Марію Колесникову під арештом. Суд не задовольнив клопотання захисту про зміну запобіжного заходу Колесниковій.

Підтримати опозиціонерку до суду приїхали посли Франції, Австрії та Румунії, а також представники ЄС у Білорусі та співробітники посольств Великої Британії та Латвії. Під суд на підтримку прийшли кілька десятків небайдужих громадян.

протест на підтримку Колесникової
Протест на підтримку Марії Колесникової в Мінську / фото TUT.BY

Протести в Солігорську

Тут силовики ще напередодні затримали 22 людей, а вже 21 вересня майже всіх відпустили. В управлінні внутрішніх справ залишили одного затриманого – Анатолія Бакуна. Тож люди прийшли з вимогою, аби того відпустили.


Протести в Солігорську на підтримку Анатолія Бакуна / Фото з соцмереж

Також протест влаштував білоруський шахтар з Солігорська Олег Куделка. Зранку 21 вересня він заявив, що залишатиметься під землею до виконання вимог протестів.

Щоправда, вже за кілька годин після оголошення протесту він вийшов на поверхню. Тепер білоруська міліція викликає його "на розмову".

білоруський шахтар
Білоруський шахтар Олег Куделка / Фото TUT.BY

Офісний протест

Біля Мінська на трасу щоденно з прапорами виходять кілька людей. Вони працюють в офісі, що розташований за містом. Таким чином люди висловлюють свій протест проти того, що нині відбувається в їхній державі

протести в Білорусі
Протест офісних працівників під Мінськом / Фото TUT.BY

Студентські протести

До протестів 21 вересня доєдналися студенти Білоруського державного економічного університету. Молодь пройшла маршем навколо головних корпусів навчального закладу.

студенти
Студентські протести / Фото TUT.by

студенти
Студентські протести / Фото TUT.by

Водночас білоруських протестувальників активно підтримують у різних кінцях світу. У Бостоні з’являються білборди з написами Free Belarus, У Санкт-Петербурзі на вулиці вийшли люди з біло-червоно-білими прапорами, така ж ситуація в Маямі, Сан-Франциско, Лос-Анжелесі.

Сан-Франциско
Акція в Сан-Франциско / Фото TUT.by

акція
Акція в Маямі / Фото TUT.by

Акція пам’яті у Гомелі

У Гомелі пройшла жіноча акція, присвячена до 40 днів з моменту загибелі Олександра Вихора. Активістки спершу планували покласти квіти і запалити свічки біля зупинки "Площа Леніна", там востаннє Сашу бачили живим, але міліція змусила перенести все до Вічного вогню. Обійшлося без затримань.

акція
Гомель вшанував пам'ять загиблого містянина Вихора / Фото TUT.by

Люди принесли з собою плакат з написом "Він не помер, його вбили!".

Протести в Білорусі: що треба знати

  • 9 серпня у Білорусі відбулись президентські вибори, на яких нібито переміг Олександр Лукашенко. Водночас за результатами незалежних екзитполів президентом Білорусі стала головна опонентка Лукашенка Світлана Тихановська.
  • Обурені виборці вийшли на мирні демонстрації. Силовики влаштували жорстокий розгін протестів. ОМОНівці били мітингарів, застосовували проти них зброю та затримували.
  • Від початку протестів 5 людей загинули, сотні були поранені. Понад 7 тисяч білорусів затримали.
  • З 11 серпня у країні розпочався всенародний страйк. Працівники підприємств влаштували саботаж роботи, вимагаючи чесних виборів.
  • Попри масові протести та тиск міжнародної спільноти, Лукашенко на поступки не йде.