Про те, що відбувалося протягом 45-го дня масових протестів у Білорусі, читайте у матеріалі 24 каналу.

Важливо Масові протести в Білорусі: останні новини та що відомо – фото, відео

Акції солідарності та затримання у Мінську

У Мінську відбувались акції солідарності. Зокрема, на мирний мітинг вийшли студенти журналістики Білоруського держуніверситету. У "ланцюг солідарності" у Мінську студенти об'єднались на підтримку викладачки Світлани Волчек. Жінку звільнили з університету через громадянську позицію, зокрема, через підтримку протестів.

Також очевидці зафіксували, як у Мінську люди у формі серед білого дня притисли чоловіка до стіни та відвели в мікроавтобус. Ще одну людину затримали біля входу в університет.

Відео затримання у Мінську:

Акція солідарності біля університету у Мінську
Акція солідарності біля університету у Мінську / Фото TUT.by

Студенти вийшли на акцію підтримки викладачки у Мінську
Студенти вийшли на акцію підтримки викладачки / Фото TUT.by

Мирні мітинги студентів у Мінську, відео:

"Ланцюг солідарності" біля кінотеатру "Білорусь"

Пізно ввечері у білоруській столиці небайдужі мінчани утворили "ланцюг солідарності" біля кінотеатру "Білорусь". Прихильникам опозиції сигналили автомобілі.

протести в Білорусі 22 вересня
Пізно ввечері люди зібрались біля кінотеатру "Білорусь" / Фото TUT.by

Звільнення у драмтеатрі Гродно

20 вересня у драматичному театрі міста Гродно актори перервали виставу, дізнавшись про затримання під час акцій двох своїх колег. Згодом одну з актрис, що зупинила свій виступ, Єлизавету Мілінцевич звільнили. Це викликало обурення колективу та місцевих жителів.

22 вересня на зустріч до драмтеатру прибув губернатор області Володимир Караник. Під будівлею зібрались люди, які скандували: "Не чіпайте наших акторів!" Колектив театру повідомив, що діалогу з губернатором не вийшло: він їм розповідав, що зупиняти спектаклі не можна, вони йому – про насилля та несправедливість в країні.

протести в Білорусі 22 вересня
Люди прийшли підтримати акторів у Гродно / Фото TUT.by

Акції на підтримку білорусів відбуваються по всій Європі

Мирні акції для підтримки Білорусі відбулись у Києві, Відні, Мілані та Берліні. Демонстранти вийшли на вулиці із біло-червоно-білими прапорами та з плакатами, на яких зображені білоруські протестувальники.

Акції на підтримку білорусів за кордоном
Акції на підтримку білорусів за кордоном / Фото TUT.by

Акції на підтримку білорусів за кордоном
Акції на підтримку білорусів за кордоном / Фото TUT.by

Білоруські спортсмени закликають владу припинити тиск

Зірки білоруського спорту записали звернення до чиновників та закликали припинити тиск на них. У зверненні зірки розповіли, що силовики приходять до спортсменів та погрожують. Спортсмени наголосили, що оприлюднять усі прізвища тих, хто тиснув на них та їхні сім'ї.

Ви погрожуєте здоров'ю наших сімей та дітей. Значить, завтра ваші прізвища звучатимуть у всіх ЗМІ. Тому що ми говоримо і будемо говорити правду відкрито,
– сказали спортсмени у зверненні.

Також до влади звернулись і матері, яким погрожували, що заберуть їхніх дітей.

Дивіться відеозвернення білоруських спортсменів:

Кримінальні справи проти протестувальників та опозиції

За даними правоохоронців, від початку виборчої кампанії у Білорусі завели щонайменше 250 кримінальних справ проти учасників виборів, членів їхніх штабів та мирних демонстрантів.

Найпоширеніші справи, які відкривали проти опозиції стосуються "участі у масових безпорядках", "супротиву силовикам", "ухилу від сплати податків" та "насилля й погроз правоохоронцям".

Боротьба комунальників із національною символікою

Білоруси продовжують масово прикрашати країну біло-червоно-білими прапорами. Зокрема, у житловому комплексі "Мегаполіс" величезний стяг вивісили з вікна будинку.

Силовики та комунальники й надалі зривають національну символіку. Наприклад, у Мінську чоловік заліз на дах багатоповерхівки, аби забрати прапор. Також у столиці невідомі використали підіймач, аби дістати з балкону білу тканину із написом "це не прапор".

До слова, раніше білоруський бізнесмен хотів перейменувати свій магазин на "Свєта 80%". Однак місцева влада відмовила чоловіку. Тоді бізнесмен запропонував назву "Свєта, Маша, Вероніка". Саме так звати трьох лідерок білоруської опозиції. Проте влада знову не затвердила таку назву. Тепер чоловік звернувся, аби перейменувати магазин на "Вітя, Діма, Коля". Це імена синів Лукашенка. Цього разу відповіді від влади ще немає.

Магазин, який хатіли перейменувати на
Магазин, який хотіли перейменувати на "Свєта 80%" / Фото TUT.by


Нове графіті у Мінську / Фото TUT.by

Дивіться відео, як невідомі дістали з балкону білу тканину із написом "це не прапор":

Опозиційне чаювання

У містечку Сениця, що у Мінській області, ввечері зібрались місцеві жителі і влаштували чаювання. Пригощали гостей акції біло-червоно-білим тортом.

протести в Білорусі 22 вересня 2020
У Сениці прихильники опозиції влаштували імпровізоване свято / Фото TUT.by

протести в Білорусі 22 вересня 2020Місцеві жителі приготували торт в кольорах стягу / Фото TUT.by

Протести в Білорусі: що треба знати

  • 9 серпня у Білорусі відбулись президентські вибори, на яких нібито переміг Олександр Лукашенко. Водночас за результатами незалежних екзитполів президентом Білорусі стала головна опонентка Лукашенка Світлана Тихановська.
  • Обурені виборці вийшли на мирні демонстрації. Силовики влаштували жорстокий розгін протестів. ОМОНівці били мітингарів, застосовували проти них зброю та затримували.
  • Від початку протестів 5 людей загинули, сотні були поранені. Понад 7 тисяч білорусів затримали.
  • З 11 серпня у країні розпочався всенародний страйк. Працівники підприємств влаштували саботаж роботи, вимагаючи чесних виборів.
  • Попри масові протести та тиск міжнародної спільноти, Лукашенко на поступки не йде.