Найважливіші новини України та світу за п'ятницю, 13 листопада:

Смертельна ДТП у Києві

У Києві сталася ДТП за участі приватного автомобіля Hyundai та таксі Uber. Внаслідок аварії загинули 2 людей, ще 2 – отримали травми.

Читайте також Поки зупинка не буде останньою: водій Uber, що збив 4 людей у Києві, хизувався порушеннями ПДР

Автівка Uber влетіла на тротуар та врізалася у кіоск на зупинці громадського транспорту. Відомо, що таксист був тверезим. Однак, за словами заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, він був дуже втомлений, тому не впорався з керуванням.

За попередніми даними, це був результат водія в гонитві за заробленими зарплатами на колесі. Водій просто заснув,
– заявив Геращенко.

Жертвами ДТП стали 2 жінки: віком 41 та 60 років.

Горе-водія затримали. Йому інкримінують порушення правил дорожнього руху. Якщо вину чоловіка доведуть, йому загрожує ув'язнення на строк від 5 до 10 років.

Правоохоронці вже оголосили водію про підозру. Невдовзі чоловікові оберуть запобіжний захід.

ДТП у Києві 13 листопада
Смертельна ДТП у Києві / Фото "Киев Сейчас"

Таксист Uber влетів у кіоск у Києві: дивіться відео (18+)

У низці міст не вводитимуть локдаун на вихідні

Карантин вихідного дня в Україні діятиме від 00:00 14 листопада. Водночас у деяких містах місцева влада прийняла рішення не запроваджувати посилений карантин на суботи та неділі. Політики аргументують це тим, що локдаун на 2 дні не вирішить проблему з COVID-19, однак доб'є місцевих підприємців.

Зауважте Шмигаль пригрозив мерам і бізнесу за недотримання карантину вихідного дня

У яких містах не буде карантину вихідного дня

  • У Львові. Мер міста Андрій Садовий повідомив, що місто житиме у звичному режимі. Заклади громадського харчування та спортивні комплекси працюватимуть щосуботи та щонеділі. Садовий наголосив: "у Львові неможливо запровадити карантин вихідного дня, бо в нас немає вихідних, люди мають право на працю". У рішенні мерії Львова мовиться про те, що усі вихідні до 30 листопада у місті будуть робочими.
  • У Житомирі. Міський очільник Сергій Сухомлин заявив, що у нього немає морального права вводити додаткові карантинні обмеження. Через запровадження карантину багато людей втратять можливість заробляти, отже, не матимуть за що годувати свої сім'ї.
  • У Тернополі. Мер Сергій Надал розповів, що провів нараду з медиками та представниками місцевого бізнесу. Лікарі заявили, що карантин вихідного дня не зменшить кількість заражених, а бізнесмени наполягають, що таке рішення доб'є економіку міста.
  • У Слов'янську. Очільник міста Вадим Лях повідомив, що принаймні на вихідні 14 – 15 листопада локдауну не буде. На думку мера, приймаючи рішення про локдаун, Кабмін не врахував реалій маленьких міст.
  • У Краматорську. Мер Андрій Панков заявив, що рішення про карантин вихідного дня можуть приймати лише на місцях, адже Кабмін не враховує відмінностей між ситуаціями у різних населених пунктах.
  • У Дніпрі. Мер Борис Філатов побажав підприємцям гарних вихідних та закликав жителів міста підтримати бізнес, придбавши хоча б каву.
  • В Івано-Франківську. Мер Руслан Марцінків заявив, що бізнес має працювати. У місті відвідувачів прийматимуть усі заклади, однак вони мусять дотримуватися правил безпеки під час пандемії.

Актуально Все закривається: Київ не відмовився від карантину вихідного дня

Вбивство Романа Бондаренка вразило світ

Світова спільнота шокована вбивством білоруса Романа Бондаренка, який помер після нападу невідомих у центрі Мінська. У багатьох містах Білорусі відбулися акції вшанування пам'яті. Люди несуть свічки та плакати з гаслами протестів.

Що каже ЄС про смерть білоруса

Голова Європейської служби зовнішніх справ Жозеп Боррель заявив, що офіційний Мінськ нехтує людським життям. Посадовець закликав білоруську владу негайно припинити репресії та переслідування, а також відпустити усіх затриманих протестувальників.

Зауважте Побили та затягли в автобус: з'явилося відео сутички активіста Бондаренка із силовиками

Реакція України на смерть Бондаренка

МЗС України повідомило, що наша країна засуджує вбивство Бондаренка. Причетні до смерті чоловіка мусять бути покарані.

Україна солідарна з ЄС у засудженні насильства і репресій білоруської влади, що cпричинили смерть Романа Бондаренка. Вбивці повинні бути неодмінно покарані, а ті, хто їх покриває, засуджені усім демократичним світом. Найщиріші співчуття рідним і близьким Романа,
– мовиться у повідомленні.

У Києві люди прийшли до посольства Білорусі, щоб вшанувати пам'ять загиблого. Учасники акції принесли плакати з надписами "Лукашенка забівае людзей", "Ви усі причетні", "Дайте людям жити".

У Києві вшанували пам'ять Романа Бондаренка
У Києві вшанували пам'ять Романа Бондаренка / Фото Укрінформ

У Києві вшанували пам'ять Романа Бондаренка
У Києві вшанували пам'ять Романа Бондаренка / Фото Укрінформ

Читайте також "Чия б корова мукала": Лукашенка різко відповів на заклики Зеленського – відео

Спалах COVID-19 в українській збірній

Напередодні матчу проти Німеччини у збірній України зафіксували спалах коронавірусу. COVID-19 підхопили відразу 5 осіб. Сумну звістку повідомив головний тренер збірної Андрій Шевченко. Однак він не назвав імена інфікованих спортсменів.

За даними українських ЗМІ, мовиться про Андрія Ярмоленка, Віктора Циганкова, Сергія Сидорчука та Віктора Коваленка. Інфіковані футболісти залишилися у готелі, інші гравці збірної вирушили на тренування.

В УЄФА вимагають, щоб українська збірна здала ще один тест на COVID-19 вранці у суботу, 14 листопада.

Зауважте Заражений COVID-19 Разумков розповів про своє самопочуття

Україну чекає аномальна зима

Українські метеорологи прогнозують, що зима 2020 – 2021 буде аномально теплою та майже без снігу. У порівнянні з 2019 роком температура повітря буде теплішою на 2 градуси.

Коли ми говоримо, що нас очікує тепліша зима, ми говоримо про загальні тенденції. Так, десь на 60% переважатиме тепла погода, вище за норму. Але певна кількість днів буде потрапляти в кліматичну норму, і ймовірність, що буде похолодання, звичайно є,
– розповіли в Укргідромедцентрі.

Що стане причиною аномальної зими

  • Південно-Східну Європу, зокрема Україну, накриють теплі та сухі повітряні маси, які надійдуть з Африканського континенту і Азії.
  • Атлантичний і Північний Льодовитий океани наразі мають дуже високу температуру.