Найважливіші новини України та світу за неділю, 15 листопада:

Другий тур виборів в Україні

15 листопада у низці міст України відбувається другий тур місцевих виборів. Голосують жителі Сум, Одеси, Луцька, Краматорська, Кам’янця-Подільського, Херсона та Українки.

Важливо Порушення під час другого туру місцевих виборів 15 листопада: фото, відео

Як минув другий тур виборів

За даними ЦВК, усі 932 виборчі дільниці у 7 регіонах відкрилися рівно о 8:00 та закрилися о 20:00. Другий тур відбувся лише у містах з населенням у понад 75 тисяч людей. Однак є виняток – Українка. У місті значно менше населення, однак 2 кандидати там набрали однакову кількість голосів.

Безпеку під час 2 туру місцевих виборів забезпечують понад 5 тисяч правоохоронців. Спеціально для виборів створили спеціальні мобільні резерви спецпризначенців, які реагуватимуть на порушення громадського порядку. Загалом у поліцію надійшло 15 скарг на порушення виборчого процесу.

У громадянській мережі ОПОРА розповіли, що станом на 15 листопада 16:00 явка виборців становила 18,6%. Найактивніші виборці в Українці, що на Київщині.

Протести у Білорусі загострилися

Від ранку 15 листопада в центр Мінська силовики почали стягувати водомети та спецтехніку. Схожа ситуація була й в інших містах. За даними білоруського правозахисного центру "Вясна", станом на 13:30 силовики затримали понад 500 активістів на акціях протесту у різних містах Білорусі.

Про затриманих повідомляють у багатьох містах Білорусі: Гомелі, Гродно, Вітебську, Новогрудці (Гродненської області), Бобруйську (Могилевської області), Пінську (Брестської області), Світлогорську (Гомельської області).

Свавілля силовиків: головне

  • Біля столичної станції метро "Пушкінська" силовики почали відтісняти активістів. Правоохоронці також застосували світло-шумові гранати.
  • На вулиці Чигладзе у Мінську 3 правоохоронців напали на 1 активіста. Вони били його кийками. Протестувальник намагався дати відсіч силовикам або втекти, однак йому це не вдалося.
  • Білоруські силовики також застосовують сльозогінний газ.

Актуально У Мінську автобус силовиків протаранив протестувальника: жахливе відео

Правоохоронці затримують активістів у Мінську / Фото TUT.BY

Укрзалізниця відновлює рух поїздів

З 16 листопада Укрзалізниця відновлює рух потягів зі станцій Славута-1 та Біла Криниця. Звідти пасажири зможуть вирушити до Києва, Миколаєва, Херсона та інших міст України.

У продажі вже з'явилися квитки за такими напрямками:

  • Івано-Франківськ – Київ;
  • Ужгород – Лисичанськ;
  • Київ – Трускавець;
  • Ковель – Новоолексіївка;
  • Ковель – Київ;
  • Київ – Херсон;
  • Харків – Миколаїв.

Які обмеження діють в поїздах

Для того, щоб пасажирів допустили у вагон, вони обов'язково повинні:

  • вдягнути захисну медичну маску;
  • пройти температурний скринінг при вході на вокзал та при посадці у вагон;
  • пройти посилену дезінфекційну обробку перед та після рейсу;
  • вже у вагоні наполегливо рекомендують щонайменше пересуватись.

Цікаво Укрзалізниця анонсувала зниження цін на квитки

Помер Вадим Березовський

У суботу, 14 листопада, приблизно о 18:30 обірвалося життя відомого українського вченого Вадима Березовського. Він був професором, заслуженим діячем науки й техніки, лауреатом Премії Академії наук УРСР, фахівцем у галузі фізіології та космічної медицини, а також батьком екснардепки Ольги Богомолець.

Сама Богомолець не назвала причину смерті свого батька. Прощання з Вадимом Якимовичем відбудеться о 12:00, в понеділок, 16 листопада, на Байковому кладовищі.

Що відомо про Вадима Березовського

  • Народився 29 серпня 1932 року у столиці. Навчався у Київському медичному інституті на лікувальному факультеті.
  • Протягом довгих років його лікарської практики зробив багато розробок, написав десятки монографій, а також є автором відкриттів у галузі фізіології.
  • У співпраці з патофізіологом Миколою Сиротиніним першим в Україні використав електрохімічний метод вимірювання напруги кисню в людських живих тканинах і лабораторних тканинах.

В Україні випав перший сніг

У Харкові та на Сумщині випав перший сніг. Місцеві жителів активно діляться світлинами у соцмережах та вітають одне одного з цим. Протягом 15 листопада у регіонах температура трималася на рівні +1..+3 градуси.

Харків засипало снігом: дивіться відео

Снігопад у Сумах / Фото із соцмереж

Якою буде зима 2020 – 2021

Кліматологи повідомляли, що зима 2020 – 2021 для українців буде аномально теплою та безсніжною.Окрім цього, в цей період збережеться посушлива погода. В середньому температура повітря буде вищою на 2 градуси, ніж у 2019 році.