Найважливіші новини України та світу за 23 листопада:

Зеленський і Єрмак вилікувалися від "корони"

Як в один з’явилися повідомлення, що президент Володимир Зеленський і очільник ОПУ Андрій Єрмак захворіли на коронавірус, так і в один день вони заявили, що одужали. Про це повідомляє 24 канал.

Актуально Коронавірус в Україні: 10 945 хворих за добу, 124 померли

Спершу про те, що отримав негативний тест, сповістив Єрмак. Голова Офісу Президента зауважив, що подолав недугу та має намір повернутися до роботи у звичайному режимі. Також Єрмак побажав українцям здоров'я та закликав усіх відповідально ставитися до заходів безпеки.

Зеленський, зі свого боку, записав відеозвернення. Він наголосив, що "сам є позитивним, оскільки тест – негативний". За словами президента, у нього температура – 36,6, тому вже повернувся до роботи в ОПУ.

Маємо розуміти нові ризики та максимально себе берегти. Як і розуміти, що обов'язковими зараз є медичні маски, самоізоляція, соціальна дистанція, збалансовані вітамінні програми, спортивний режим. Усе це вкрай важливо, і все це разом дає нам надію,
– підкреслив Зеленський.

Зеленський подолав коронавірус: дивіться відеозвернення президента

Крім того, 23 листопада стало відомим, що негативний результат тест отримав керівник пропрезидентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Зараз політик почувається добре та вже вийшов із самоізоляції.

Зверніть увагу Горе переможцям: як коронавірус вдарив по Зе-команді та зіграв на руку Порошенку

Українські міста отримали нових мерів

Лише напередодні в 11 українських містах (7 обласних і 4 районних центрів) пройшов другий тур виборів мерів. І вже дільничні виборчі комісії у більшості з них підрахували 100% протоколів. Зауважимо, що поки перемагають здебільшого чинні міські голови.

В яких містах визначилися переможці 2 туру виборів

Радимо ознайомитися Садового хочуть усунути від керівництва Львовом: що треба розуміти про скандальне рішення ТВК

Карантин вихідного дня: низка нардепів звернулася до КСУ

До Конституційного суду звернулися 48 народних депутатів. У своєму поданні парламентарі просять перевірити на відповідність Конституції постанову про карантин вихідного дня.

Автори клопотання вважають, що окремі положення постанови не відповідають низці норм Конституції. А також відзначають, що питання, порушені у конституційному поданні, мають особливе суспільне та економічне значення, оскільки стосуються, зокрема життя та здоров'я громадян.

Наразі конституційне подання перебуває на розгляді суду. За словами заступниці голови комітету Ради з питань правової політики Ольги Совгирі (фракція "Слуга народу"), нардепи оскаржать лише окремі положення Кабміну.

Що саме оскаржують народні обранці

  • Положення постанови, яким передбачено заборону проведення закладами охорони здоров'я планових заходів щодо госпіталізації, крім тих, які передбачені цією постановою.
  • Нардепи наголошують, що впроваджені обмеження порушують рівність конституційних прав і свобод українців. Адже частина людей зможе працювати у суботу й неділю, інша – ні. У результаті деякі компанії можуть втратити понад 50% заробітку.
  • Обмеження на здійснення планових заходів госпіталізації передбачає вибірковий підхід до надання медичної допомоги.

За словами парламентарів, оскаржувані обмеження запроваджено без введення на території України воєнного чи надзвичайного стану. А це є передумовою для обмеження низки конституційних прав відповідно до Конституції. Водночас народні депутати наголошують, що не мають претензій до впровадження карантину загалом.

До речі Чим швидше, тим краще: у "Слузі народу" припускають введення локдауну до свят

Похорон Романа Віктюка у Львові

Церемонія прощання з видатним режисером Романом Віктюком пройшла у його рідному Львові. Захід відбувся на сцені Театру юного глядача: саме тут Віктюк розпочав свою акторську діяльність після навчання у Москві. Провели майстра в останню путь його родичі, друзі та близькі.

Це свята людина. Він нас завжди називав дітьми – племінників і племінниць. Усі ми завжди були діти, а він для нас – братиком. Ми безмежно його любили і будемо любити. Дуже складно і дуже неочікувана смерть. Для всієї родини це дуже велика втрата,
– розповів племінник Романа Віктюка – Борис Віктюк.

Опісля жалобна процесія рушила церкви Святого Андрія, де відбулося відспівування та молитовний чин. А поховали Віктюка на Личаківському кладовищі у родинному гробівці поруч із батьками.

Додамо, що Роман Віктюк помер у Москві 17 листопада. Перед цим він перехворів коронавірусом. У столиці Росії режисер тривалий час працював і навіть заснував власний театр. У приміщенні останнього церемонія прощання з Віктюком пройшла 20 листопада.

Дивіться також Романа Віктюка в останню путь провели піснею "The Show Must Go On": щемливе відео

Церемонія прощання та похорон Романа Вітюка у Львові: дивіться відео