Найважливіші новини України та світу за п'ятницю, 27 листопада:

Підготовка до лакдауна

Через зростання кількості хворих на коронавірус в Україні все частіше почали говорити про відновлення повного карантину, який діяв навесні. До такого кроку вдалися вже багато європейських держав.

Усі деталі й можливі сценарії читайте тут Чи можливий локдаун в Україні у грудні

Українські ЗМІ зі своїх джерел дізналися, що в Офісі Президента розглядають дві ймовірні дати дії жорсткого карантину. За одним сценарієм він припаде на різдвяні свята й триватиме 3 тижні, за іншим – 2 тижні перед святами:

  • 25 грудня – 17 січня,
  • 7 грудня – 20 грудня.

Станом на 27 листопада жодного рішення про жорсткі карантинні обмеження ще немає. Водночас заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко розповів, що остаточного рішення ще не знають навіть в уряді.

Чи можливий локдаун, ми зрозуміємо після того, як пройдемо треті вихідні на карантині (вихідного дня – 24 канал), й будемо ухвалювати рішення,
– сказав Тимошенко.

Нові керівники Харківщини й Одещини

Президент України Володимир Зеленський призначив двох нових голів Харківської та Одеської обласних державних адміністрацій. Попередніх нещодавно звільнили.

Так, у Харкові очолювати ОДА буде Айна Тимчук. Раніше вона працювала заступницею місцевого мера Геннадія Кернеса, а також очолювала апарат Дніпропетровської ОДА.

Раніше з цієї посади звільнили Олексія Кучера. Схоже, у нього можливий конфлікт з ОПУ. Усе почалося зі скандальних звинувачень військових, які Кучер озвучував після падіння літака Ан-26 під Харковом.

Останньою каплею стали вибори мера Харкова – другого за кількістю населення міста України. Кучер був кандидатом від "Слуги народу", але в один момент фактично нівелював зроблені на нього ставки, почавши робити відсили у власній кампанії в бік Геннадія Кернеса. Зокрема, називаючи його своїм тренером.

До слова Він мав абсолютну свободу і всі можливості, – Єрмак зустрівся з Уманським і прийняв відставку

Водночас новим головою Одеської ОДА став Ігор Гриневецький. Він раніше вже очолював обласну адміністрацію та працював в Одеській обласній раді.

Тут ситуація дещо простіша. В Офісі Президента говорили, що його попередник Максим Куций був недостатньо жорстким для такої роботи. Від Гриневецького чекають протилежного.

Молдова хоче виведення російських військ

Однією з центральних заяв проєвропейської політикині Майї Санду після перемоги на виборах президента Молдови стала вимога виведення російських військ з Придністров'я.

До слова Молдова вимагатиме виведення військ РФ з Придністров’я: реакція Росії

Усі наші уряди мали таку точку зору: цю оперативну групу (військ Росії – 24 канал) повинні вивести, а боєприпаси – вивезти. Дуже важливо відновити територіальну цілісність і незалежність Республіки Молдова,
– заявила Майя Санду.

Вона підкреслила, що це офіційна позиція Молдови, яка не змінювалася протягом років.

До слова, Росія мала вивезти свої війська з Молдови ще до 2004 року, але так і не зробила цього. Таким чином вона не виконала угоди, під якою власноруч підписалася.

Держбюджет-2021

Уряд 26 листопада затвердив проєкт Держбюджету на 2021 рік до 2 читання. Прем'єр Денис Шмигаль підкреслив, що в наступному році очікують зростання економіки, що дозволить збільшити видатки на медицину, освіту, оборону тощо.

Цікаво Мінімальна зарплата у 2021: розмір та наслідки підвищення

Головні показники держбюджету-2021:

  • Доходи держбюджету передбачили на рівні 1,092 трильйона гривень.
  • Видатки становитимуть 1,328 трильйона гривень.
  • Дефіцит бюджету на 2021 рік зменшили з 6% до 5,5% ВВП.
  • ВВП закладають на рівні 4,5 трильйона гривень. Зростання внутрішнього валового продукту очікується на рівні 4,6%.
  • Держборг до ВВП – 64,6%.
  • Середньомісячна зарплата становитиме 13,6 тисячі гривень.
  • А споживча інфляція сягне 7,3%.
  • Середньорічний курс закладають на рівні 29,1 гривні за долар.

Зміни в державному бюджеті 2021 рік
Які зміни уряд пропонує для держбюджету на 2021 рік / Інфографіка 24 каналу