Танці, співи, молитви і жодного українського слова. А головна валюта – американський долар. Здається, що на час іудейського Нового Року Умань перетворилася на частинку Ізраїлю.

"Сьогодні була спеціальна молитва, і в цій молитві ми молилися, щоб в Україні закінчилась війна. І буде мир, і буде радість, багатство, і буде Європа", – поділився прочанин Хаін Хазин.

Читайте також: Єврейський новий рік: зросла кількість постраждалих хасидів внаслідок вибуху в Умані

Молилися хасиди від малого до старого. У будь-якому місці. Ті, хто священних слів не знали, читають текст зі спеціальних листівок. Так тривало доти, поки не з'явився елітний кортеж. Хасиди величезним натовпом побігли до автівок. За чутками місцевих жителів, це приїхав російський олігарх – єврей Вадим Мошковіч. Він один із головних меценатів руху хасидів.

Безпеку охороняли півтисячі поліцейських з України та Ізраїлю. Але у масові гуляння майже не втручалися. Свою роботу більше концентрували на злодюжках.

Є, на жаль, і наркотики, і використання наркотиків. Є, на жаль, крадіжки, є зломи квартир. І в плані професійному, і в плані мови у нас немає ніяких проблем. Ми прекрасно знаємо загальні завдання, які стоять перед нами, і прекрасно їх виконуємо,
– прокоментував речник поліції Ізраїлю Михайло Зінгерман.

Гуляння не стихали аж до вечора. Як сонце сіло, хасиди перевдяглися і пішли до головного місця паломництва – поховання цадика Нахмана.

За віруваннями хасидів, той, хто зустріне Новий рік біля поховання свого духовного наставника, протягом року буде щасливим і здоровим. Тому кожен іудей вважає обов'язком хоча б раз у житті побувати в Умані.

Читайте також: Єврейський новий рік: депутат в Умані обклав "даниною" підприємців, які торгували для хасидів

Дату Нового Року хасиди визначають за місячним календарем. Цьогорічне свято – рідкісний випадок. Місяць переходить з однієї фази в іншу. Тому замість звичних двох днів свято триватиме аж три. В цей час євреям не можна нічого робити, навіть вмикати світло чи користуватись телефоном. Прочани будуть лише їсти, пити, танцювати і співати.