Про це на своїй фейсбук-сторінці написав голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Нагадаємо Захоплення банку у Києві: поліцейські вдавали з себе журналістів, щоб пройти до терориста

Томіленко зазначає: такий варіант ставить під загрозу журналістів, які у майбутньому працюватимуть на подібних інцидентах. Адже це дискредитація журналістської професії і ризик, що в майбутньому зловмисники можуть свідомо цілити по працівниках ЗМІ.

Завдання правоохоронців – нейтралізувати небезпеку, попередити теракт. Для цього у спецслужб є глобальний державний арсенал. А єдиний захист журналістів – це репутація професії. Репутація беззбройного збирача інформації,
– написав Томіленко.

Затримання Карімова і журналісти: як це було

  • Сухроб Карімов, який який взяв у заручницю начальницю відділення банку і повідомив про вибухівку у рюкзаці, зажадав спілкування з журналістами.
  • Зловмиснику дали можливість виступити в прямому ефірі деяких телеканалів. Він почав свій виступ з того, що представився "святим духом-богом".
  • Під виглядом журналістів, з якими хотів поспілкуватися терорист, до нього пройшли начальниця поліції діалогу Вікторія Азарова й співробітник СБУ. Азарова спілкувалася з чоловіком і намагалася з'ясувати його вимоги.
  • Очевидець подій зауважив, що підставні журналісти вели фейковий прямий ефір. Він пояснив, що вести справжній ефір було заборонено, щоб підозрюваний не знав, що відбувається насправді
  • Менш як за три години спецоперацію успішно закінчила Служба безпеки України. Поки журналісти розмовляли з терористом, в кабінет увірвалися силовики й повалили його на землю. У спецоперації ніхто не постраждав.