Що чекає українців у 2018 році, чи зміниться ситуація на Донбасі, розбиралися журналісти сайту "24".

Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства

Буде такий собі мобілізаційний драйв. Майбутні учасники виборів президента формуватимуть штаби, створюватимуть передвиборчі об’єднання, коаліції із залученням до цього олігархічних груп. Парламент перетвориться на арену зіткнень політичних позицій і декларування своєї, місцем для передвиборчого піару. Це може підірвати спроби президента і уряду хоча б частково забезпечити виконання своїх обіцянок. Адже Порошенку, щоб увійти в новий виборчий процес, треба буде підтвердити виконання своїх обіцянок.

Читайте також: Конфліктність і війна: експерти про головні провали 2017 року (Інфографіка)

Порошенку буде протидіяти Юлія Тимошенко, зриваючи засідання парламенту, маніфестуючи проти влади. Фактор Саакашвілі нікуди не зникне. Екс-глава Грузії як валіза без ручки: з ним треба щось робити, з іншого боку – не можна, тому що з "вашингтонського обкому" можуть подзвонити і насваритися.

Україна зіштовхнеться з низкою економічних проблем, пов’язаних, зокрема, з тим, що інфляція з'їсть підвищення зарплат і пенсій у 2017 році. А також із труднощами початку впровадження реформ. Уряду доведеться шукати нові джерела для проведення повторного підняття пенсій і проведення індексацій (Згідно закону "Про Державний бюджет України на 2018 рік", мінімальна зарплата зросте до 3723 гривень. Середня зарплатня триматиметься на рівні від 8374 грн до 8629 грн – "24"). Потрібна буде наявність політичної волі і ресурсу для забезпечення реалізації першого етапу медичної реформи. Владі доведеться в ручному режимі втручатися у випадку підвищення цін на медикаменти. Фармакологічний бізнес не надто радісно сприйняв ідею про дешеві ліки для пацієнтів. І намагатиметься торпедувати це, тому можливі картельні змови.

На зовнішній арені рік визначатиметься виборами президента РФ і можливим піднесенням світової економіки. Українське питання в Росії намагаються винести за дужки. Але Москва зав'язана на проблеми України, тому можна очікувати "блимаючої" ескалації на Донбасі. Якщо вдасться протягом 2018 року створити на Донбасі демілітаризовані зони на лінії розділення, то можна буде говорити, що це перший етап до миротворчої операції. Але самої миротворчої операції не буде.

Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Загостриться ситуація навколо антикорупційних інституцій. Особливо навколо НАБУ. Що теж буде сильно впливати, – суди по резонансних справах високопосадовців. Затягувати з вироками ризиковано. Владі треба буде показати конкретні результати боротьби з корупцією. Тобто доведеться когось покарати.

З кінця серпня країна почне стрімко скочуватися у президентську виборчу кампанію. Дізнаємося результат інтриги щодо участі у виборах Святослава Вакарчука. І Володимира Зеленського, хоча його політичний проект більше на парламентські вибори розрахований. Але першим сезоном реаліті-шоу "Слуга народу" будуть саме президентські вибори.

На сході України ситуація коливатиметься. До літа не буде масштабних ескалацій, оскільки в Росії буде проходити Чемпіонат світу з футболу. А для Путіна такі масштабні спортивні заходи дуже важливі. І президент РФ, швидше за все, не ризикуватиме. У нього вже є проблеми з відстороненням Росії від участі в Олімпіаді-2018. Якщо буде загострення військових дій на сході України, це може привести до ініціатив щодо позбавлення Росії права на проведення і Чемпіонату з футболу. Тим більше, що одне з міст проведення Чемпіонату – Ростов-на-Дону – розташоване поруч із Донбасом.

А ось що буде після Чемпіонату – питання відкрите. Драматичні події в Криму і на Донбасі почалися після зимової Олімпіади в Сочі. Путін діятиме по ситуації. Але вирішальний фактор – те, як будуть складатися відносини між Заходом і Росією. Якщо Путін відчує, що європейці можуть піти на послаблення санкцій, він буде утримуватися від військових дій, не виключено, що піде на зниження активності. Якщо стосунки Росії із Заходом загостряться, то Путін покаже зуби, і на Донбасі може бути ескалація напруження.

Триватимуть переговори і по миротворцям. Але позиції України і Росії по місії ООН залишаються кардинально протилежними, тому навряд чи буде результат. Шанс залишається, але поки немає передумов.

Сергій Фурса, економічний експерт

В 2018 році економіка зростатиме в межах прогнозу – до 3% ВВП, хоча не варто особливо розраховувати на реформи, оскільки цей рік буде передвиборчим. Але є шанс отримати один транш МВФ десь у другому кварталі. Інфляція буде нижчою, ніж в 2017 році – в межах 10%.

Нинішнього року драйвером для росту інфляції було стрімке підняття доходів населення. Такого рівня підняття виплат у 2018 році вже не буде. Але інфляція буде, тому що ріст доходів населення продовжиться, а суттєвих інвестицій не очікується, що могло б щось змінити точки зору пропозицій товарів і послуг. Також є ризик, що з наближенням виборів президента буде експансія соціальних виплат, що стимулюватиме зріст інфляції.

Читайте також: Чого досягла Україна в 2017-му: оцінки експертів (Інфографіка)