Загалом під час великоднього обміну Україна повернула 20 своїх громадян, які перебували в неволі на тимчасово окупованих територіях.

Актуально Закінчення карантину чекати не будемо, – Зеленський про обмін полоненими

Українці після звільнення мають пройти обов'язкову двотижневу обсервацію. Усе тому, що на окупованому Донбасі зафіксовані випадки COVID-19, а окупаційна влада не надає точної інформації про масштаби його поширення.

Взаємне звільнення утримуваних осіб відбувається у рамках формату "всіх на всіх". Для президента Володимира Зеленського та для української влади загалом цінним є кожен, кого незаконно утримують на окупованих територіях чи в іншій країні. Україна має визволити всіх своїх громадян,
– наголосили в Офісі Президента.

Обмін полоненими на Донеччині: фото Офісу Президента

Процес взаємного звільнення утримуваних осіб завершився по полудні.

На Донеччині на непідконтрольну сторону ми передали 10 осіб і в Україну прийняли 9 осіб. Одна людина повертатися відмовилася. У Луганській області теж завершився обмін. Ми отримали 11 українців, на запит тієї сторони ми передали 4 людей. Вони запитували 7, але троє відмовилися перетинати лінію розмежування,
– розповів віцепрем'єр, представник України в політичній підгрупі ТКГ Олексій Резніков.

У такий спосіб, у процесі обміну в Україну передали 20 людей, а на непідконтрольну територію – 14.

Коментар Олексія Резнікова про обмін полоненими: відео

Також наразі тривають переговори про звільнення українців, яких утримують в окупованому Криму та в Росії. Серед цих бранців є понад 80 кримських татар.

Великодній обмін полоненими на Донеччині: дивіться відео

Обмін полоненими на Луганщині: дивіться відео

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова раніше заявляла, що дехто з українських полонених, яких утримували в російських в'язницях, має симптоми коронавірусу. Зокрема, мовиться про можливе інфікування COVID-19 у московській в'язниці "Лефортово".

Також Денісова на своїй сторінці у фейсбуці розповіла, що серед звільнених є Віктор Шайдов – військовий ЗСУ, якого тримали у полоні з 2019 року.

Список полонених Хто повернувся в Україну

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у фейсбуці написав, що взаємні звільнення – це завжди дуже кропітка робота.

Хочу підкреслити: взаємне звільнення утримуваних осіб відбувається у рамках формату "всіх на всіх". Ми забираємо усіх громадян України. Без виключення. Саме так вчиняють сильні країни, які цінують своїх громадян,
– наголосив Єрмак.

Глава ОПУ підтвердив, що наразі тривають переговори про звільнення українців, яких утримують на території окупованого Криму та в Росії.

Що відомо про Великодній обмін полоненими

  • Проросійські бойовики на Донбасі 2 квітня запропонували українській владі списки утримуваних ними людей, яких вони готові відпустити у межах обміну. Обидва списки – окремо від луганських і донецьких бойовиків – разом включають лише 19 людей.
  • 8 квітня Тристороння контрактна група провела відеоконференцію, під час якої сторони досягнули принципових домовленостей щодо списків для взаємного звільнення утримуваних осіб, а також дати – не пізніше Великодня, тобто 19 квітня.
  • У списках, які підготували для великоднього обміну полоненими, не включені кримчани.​

Зверніть увагу! Про новий обмін полоненими раніше домовлялися під час нормандської зустрічі у грудні 2019 року. Тоді Україна і Росія вирішили, що до наступної зустрічі обміняють полонених за форматом "усіх на всіх".