Про цей обмін 9 грудня домовилися президенти України Володимир Зеленський і Росії Володимир Путін на нормандському саміті у Парижі. Реально він розпочався близько 11 ранку 29 грудня на контрольно-пропускному пункті "Майорське" поблизу Горлівки.

ЦІкаво: Обмін полоненими: три негативні наслідки для України

Київ передав представникам окупаційних адміністрацій 124 особи. Натомість на Батьківщину з ОРДЛО повернулися 76 полонених.

Кого бойовики повернули Україні – список

Військові, що перебували у полоні:

  1. Воскобойник Володимир – військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади. Зник безвісти 24 травня 2018 року. Через 4 доби з’ясувалося, що він потрапив у полон поблизу Докучаєвська (точних даних про обставини немає досі). До полону прослужив на передовій 8 місяців.
  2. Геймур Олександр – старший солдат, потрапив у полон 22 травня. Один із восьми військовослужбовців, які, за повідомленням штабу ООС, рухаючись на вантажному автомобілі, в районі населеного пункту Новотроїцьке відхилилися від визначеного маршруту та потрапили на тимчасово окуповану територію, де були затримані бойовиками. Нагороджений відзнакою Міністерства оборони України "Знак пошани".
  3. Глондар Сергій – військовий. Проживав у Кіровоградській області. У лютому 2015 року був захоплений у полон під час виконання бойового завдання в Дебальцівському оточенні. У 2014 році нагороджений відзнакою Міноборони України "За зразкову службу".
  4. Дєєв Іван – військовослужбовець 8-го окремого полку спеціального призначення. Потрапив у полон 5 лютого 2017 року. Виконував завдання з ведення спеціальної розвідки у визначених районах. Нагороджений орденом "За мужність" 3 ступеня.
  5. Дуванов Кім – військовий. Командир 1-го зенітно-ракетного відділення зенітно-ракетного взводу мотопіхотного батальйону. У травні він та ще 7 військовослужбовців Збройних сил України були захоплені бойовиками поблизу населеного пункту Оленівка.
  6. Жемелінський Василь – військовий. Проживав у Кіровоградській області. Оператор відділення засекреченого зв'язку 34-го батальйону 57-ї бригади. В лютому 2018 року був захоплений у полон у Донецькій області. Обставини уточнюються.
  7. Євтушок Юрій – військовослужбовець 14-ї окремої механізованої бригади. Потрапив у полон у травні 2018 року під час висування до передового спостережного посту.
  8. Іванчук Сергій – військовослужбовець 8-го окремого полку спеціального призначення, капітан. Виконував завдання з ведення спеціальної розвідки у визначених районах. Потрапив у полон 5 лютого 2017 року. За особисту мужність і героїзм у 2014 році був нагороджений орденами Богдана Хмельницького 3 та 2 ступенів.
  9. Коріньков Олександр – військовий. Проживав у Кропивницькому. У лютому 2015 року був захоплений під час виконання бойового завдання в Дебальцівському оточенні в Донецькій області. Олександр разом із Сергієм Глондарем виводили колони українських військових з Дебальцевого й потрапили у ворожу засідку.
  10. Пантюшенко Богдан – військовий. Потрапив у полон 18 січня 2015 року під час виконання бойового завдання у селищі Спартак поблизу Донецького аеропорту.
  11. Пундор Борис – військовий. Потрапив у полон 22 травня 2019 року. Старший солдат. Один із 8 військовослужбовців, які, за повідомленням штабу ООС, рухаючись на вантажному автомобілі, в районі населеного пункту Новотроїцьке відхилилися від визначеного маршруту та потрапили в полон.
  12. Фурсов Роман – військовослужбовець 16-го окремого мотопіхотного батальйону 58-ї окремої мотопіхотної бригади. Потрапив у полон 23 листопада 2017 року. Вважався таким, що загинув у бою 23 листопада в районі села Кримське (Новоайдарський район Луганської області). Пізніше стало відомо, що він насправді перебуває у полоні.

Цивільні українці:

  1. Алоян Едуард – проживав в окупованому Алчевську Луганської області, де й був викрадений озброєними невідомими особами, одягнутими у військову форму, в березні 2018 року.
  2. Анікімов Віталій – зник на блокпосту поблизу Дебальцевого Донецької області 16 вересня 2016 року після повернення від бабусі, яка проживає в окупованому Алчевську Луганської області.
  3. Асєєв Станіслав – український письменник, журналіст і блогер, член PEN Ukraine. Захоплений у полон між 10 травня та 2 червня 2017 року. Був звинувачений бойовиками у шпигунстві, зв’язку з ним майже не було. Його піддавали тортурам та засудили до 15 років за ґратами.
  4. Багненко Лариса – медсестра обласної лікарні імені Калініна, проживала в окупованому Донецьку, де і зникла 21 лютого 2019 року. До її помешкання прийшли 4 осіб, 3 з яких були одягнуті в цивільне. Ще один був у формі, схожій на поліцейську. Незаконні формування звинувачували Ларису у "шпигунстві".
  5. Батрак Дмитро – мешкав в окупованому Донецьку. Був затриманий представниками незаконних збройних формувань за місцем проживання дружини.
  6. Бражніков Євген – був затриманий незаконними формуваннями 29 липня 2016 року у власній машині в окупованому Донецьку. Бойовики звинувачували його у зберіганні та поширенні зброї та сприянні українській владі.
  7. Бурцев Володимир – проживав у селищі Опитне Артемівського району Донецької області. Був затриманий незаконними збройними формуваннями на початку травня 2015 року за невідомих обставин. Бойовики звинувачували його у "шпигунстві".
  8. Буянов Віталій – мешкав в окупованому Алчевську Луганської області. Був затриманий у травні 2015 року так званою Алчевською комендатурою за звинуваченням у державній зраді. Під час затримання у нього провели обшук та вилучили радіоапаратуру й дипломи.
  9. Вороніна Вікторія – проживала в Луганську. Учасниця міжнародного фонду "Волонтер". Була затримана незаконними формуваннями за місцем проживання у грудні 2016 року.
  10. Галазюк Олег – блогер. Проживав в окупованому Торезі Донецької області, працював викладачем місцевого факультету Харківського інституту економіки ринкових відносин і менеджменту. Датою зникнення вважається серпень 2017 року.
  11. Гісь Роман – у 2017-му захоплений за місцем проживання у своїй квартирі в окупованому Донецьку.
  12. Гончарова Тетяна – мешкала в окупованому Донецьку. Влітку 2016 року вийшла з дому та була затримана бойовиками. У її квартирі провели обшук. Вилучено ноутбук і всі документи, включно із закордонним паспортом.
  13. Горбань Євген – проживав в окупованому Донецьку, де й був захоплений у 2017 році, коли прямував до товариша на день народження. Під час обшуку в нього вилучили техніку.
  14. Горбуліч Тетяна – переїхала з окупованого Луганська до Щастя. Була затримана в березні 2018 року під час проходження КПП, коли прямувала до Луганська.
  15. Губкіна Ольга – 1963 року народження. Проживала в окупованому Донецьку. Як розповіла донька Ольги, влітку 2017 року її матір викликали на допит до так званого МДБ, де вона була затримана за звинуваченням у "шпигунстві на користь України".
  16. Данильченко Олександр – проживав у Луганську. Був захоплений у квітні 2018 року.
  17. Данильченко Володимир – проживав у Луганську, де й був захоплений у квітні 2018 року.
  18. Деркач Василь – 1941 року народження. Проживав в окупованому Зугресі-2 Донецької області. Навесні 2018 року стало відомо, що Василь Деркач перебуває в полоні – його захопили та відвезли до Донецька. Зі слів очевидця, полоненого били.
  19. Єременко Валентина – мешкала в селі Новоолександрівка Кремінського району Луганської області. У вересні 2017 року її затримали з грішми в окупованому Луганську під час спроби придбати квартиру.
  20. Женчус Андрій – проживав в окупованому Донецьку. Зник на блокпосту "Оленівка" у квітні 2018 року.
  21. Завальна Олена – 1962 року народження. Проживала в окупованій Макіївці Донецької області. У жовтні 2017 року двоє незнайомих забрали жінку з її помешкання. Пізніше у будинку Олени в її присутності відбувся обшук, у результаті якого забрали ноутбук та мобільний телефон.
  22. Завацький Вадим – проживав в окупованому Луганську. Працював у Міжнародному комітеті Червоного Хреста спеціалістом з медичних питань, з вересня 2018 року – у складі місії МКЧХ в Луганську. У грудні 2018 року на КПП "Червонопартизанськ" у Луганській області був затриманий під час перевірки документів.
  23. Карачор Наталія – 1970 року народження. Проживала в окупованому м. Шахтарську Донецької області та доглядала за чоловіком, який переніс дві тяжкі операції. Жінку захопили 4 квітня 2018 року в її будинку.
  24. Карпук Дмитро – 1987 року народження. Проживав у Києві. Був захоплений у липні 2017 року, коли прямував з окупованого Донецька до Києва.
  25. Катишев Іван – проживав в окупованому Алчевську Луганської області, працював у меблевому магазині. У 2017 році його забрали з-під дому – попросили вийти з помешкання та проконсультувати стосовно меблів. Вивезли в невідомому напрямку.
  26. Керюхін Сергій – прописаний в окупованому Донецьку, але проживав у Лимані Донецької області. Працював начальником структурного підрозділу "Лиманське моторвагонне депо" регіональної філії Донецької залізниці ПАТ "Укрзалізниця". Був затриманий під час пішохідного переходу КПП у квітні 2018 року, коли прямував до Донецька, щоб відвідати місця поховань батьків.
  27. Коваль Денис – зник 31 серпня 2016 року – того дня до нього прийшли невідомі за домашньою адресою та затримали. Бойовики інкримінували йому "шпигунство".
  28. Коркішко Роман – проживав в окупованому Алчевську Луганської області. До січня 2018 року займався приватними перевезеннями за маршрутом Алчевськ – Харків. Був затриманий незаконними формуваннями у липні 2018 року за звинуваченням у співпраці зі спецслужбами України.
  29. Кочмурадов Андрій – програміст. Проживав у окупованому Донецьку, де у грудні 2017 року разом з дружиною Оленою Лазарєвою був затриманий за звинуваченням у "шпигунстві".
  30. Кривошеєв Яків – був затриманий бойовиками у червні 2016 року під час рейду в комп’ютерному клубі в окупованому Донецьку. Також звинувачувався бойовиками у "шпигунстві".
  31. Кулаков Олег – проживав у окупованому селищі міського типу Нижня Кринка Радянського району Донецької області. 20 липня 2017 року був викрадений з дому невідомими.
  32. Куліш Ігор – проживав у окупованій Горлівці Донецької області. У червні 2016 року вийшов на прогулянку зі своїм другом та не повернувся. Друзі були затримані за звинуваченням у співробітництві з СБУ та організації терористичного акту (з метою усунення високопоставленого чиновника ОРДО) на непідконтрольній Україні території.
  33. Лазарєва Олена – дружина Андрія Кочмурадова. Проживала в окупованому Донецьку, де у грудні 2017 року разом з чоловіком була захоплена бойовиками. Їй, так само як і чоловікові, інкримінували "шпигунство".
  34. Мальцева Зінаїда – проживала у Донецькій області. Зникла 1 жовтня 2017 року у Харцизьку Донецької області.
  35. Мухіна Анастасія – 72-річна мешканка Луганська зникла в лютому 2018 року. Зі слів знайомої, можливо, була затримана працівниками "Міністерства держбезпеки ЛНР".
  36. Ніколаєв Сергій – проживав в окупованому Донецьку. Був затриманий правоохоронними органами РФ під час перетину кордону в пункті пропуску "Успенка – Матвіїв Курган".
  37. Олійник Денис – у полоні опинився у жовтні 2018 року. За свідченнями сусідів, невідомі захопили його просто у квартирі в Голубівці (Кіровську).
  38. Пауков Олександр – студент Східноукраїнського національного університету імені Даля. У полоні з 6 жовтня 2018 року. Був затриманий на КПВВ "Станиця Луганська". Звинувачувався у "державній зраді на користь України".
  39. Печонкін Станіслав – уродженець окупованої Горлівки Донецької області, проживав у Бахмуті. В січні 2017 року поїхав перевірити стан житла до Горлівки, після чого зв’язок з ним обірвався. Його звинуватили у "шпигунстві" на користь спецслужб України.
  40. Писанець Роман – проживав в окупованому Донецьку. В кінці травня 2016 року був захоплений на автостоянці в Донецьку за звинуваченням у "шпигунстві".
  41. Полікарпов Кирило – проживав в окупованій Горлівці Донецької області. Зник 16 листопада 2017 року.
  42. Поляков Олександр – проживав у Дніпрі. Зник на початку квітня 2016 року в Донецькій області. Утримувався у СІЗО № 5 Донецька.
  43. Репетило Олександр – проживав в окупованому Донецьку. В липні 2017 року зник поблизу блокпоста "Оленівка" у Донецьку – виїздив на тимчасово окуповану територію у справах та був затриманий.
  44. Робак Сергій – проживав у Торецьку Донецької області. Зник 2 грудня 2017 року поблизу блокпоста у Ленінському районі Донецька.
  45. Романченко Валерій – проживав в окупованому Донецьку. У жовтні 2017 року до нього додому приїхали невідомі та забрали процесор, мобільний телефон, автомобіль. Валерія повезли в невідомому напрямку. Бойовики вважали його агентом СБУ.
  46. Савін Василь – депутат міської ради Макіївки у 2002 – 2010 роках. Проживав в окупованій Макіївці Донецької області. Був захоплений бойовиками 27 лютого 2015 року. Його звинувачували у створенні незаконного формування, яке мало воювати на боці України.
  47. Секацький Денис – у полоні понад 3 роки – з червня 2016-го. Захоплений за нез’ясованих обставин.
  48. Семенов Валерій – у полоні з 13 січня 2018 року – був затриманий на блокпосту Слов’яносербськ Луганської області при перевірці документів. "Генеральна прокуратура ЛНР" звинуватила його у "державній зраді" та "шпіонажі".
  49. Семиренко Анатолій – у полоні – з липня 2016 року. Зник по дорозі в Луганськ. Був "засуджений" до 12 років позбавлення волі за "шпіонаж на користь України".
  50. Соколов Валерій – проживав в окупованому Донецьку, де й був захоплений бойовиками в листопаді 2016 року за звинуваченням у шпигунстві. Валерій Соколов почав співпрацювати з СБУ з кінця червня 2016 року.
  51. Сорокіна Олена – власниця зоомагазину з Первомайська, проукраїнська активістка, безслідно зникла у 2018 році. Містом ширилися чутки про її розстріл. Її подруга, яка розшукувала Олену, у це не вірила. Під час звільнення утримуваних на КПВВ "Майорське" Олена вийшла з автобуса у футболці з написом "Моя держава Україна", зробленим, найшвидше, вручну.
  52. Сугерей Олег – проживав у Харкові. Був захоплений третього березня 2017 року під час поїздки в окупований Донецьк.
  53. Тарасюк Валерій – приватний підприємець з Антрацита. Був затриманий за місцем проживання у січні 2018 року. В так званій "ЛНР" визнаний винним у "державній зраді".
  54. Теорентер Максим – бізнесмен. Проживав у Лимані Донецької області. У квітні 2016 року виїхав у справах до окупованого Донецька та зник. Бойовики звинувачували Максима у замаху на Олександра Захарченка.
  55. Терещенко Галина – проживала в окупованому Донецьку, де й була захоплена в серпні 2017 року. Вела списки бойовиків, записувала номери авто у МДБ. Пані Галині інкримінували "шпіонаж".
  56. Тимофєєв Олександр – проживав в окупованому Донецьку. В грудні 2017 року, слідуючи в напрямку Донецька, був знятий з рейсового автобуса та затриманий представниками бойовиків на блокпосту "Оленівка", разом з ним перебувала дружина, яку не затримали. Зі слів дружини, жодних пояснень стосовно причин затримання не було. Вона також повідомила, що до Олександра Тимофєєва застосовували тортури.
  57. Тучин Юрій – зник в Алчевську у грудні 2017 року.
  58. Усатюк Сергій – проживав у Дружківці Донецької області, де і зник 24 вересня 2017 року. Сергій зранку вийшов з квартири та був схоплений двома особами у військовій формі. Після цього про нього більше нічого не було відомо.
  59. Халимендик Вадим – проживав у селі Дмитрівка та у Донецьку. Бойовики затримали його в липні 2017 року за підозрою у терористичній діяльності.
  60. Циганок Євген – був захоплений у травні 2015 року у власній квартирі в Луганську. Під час викрадення чинив опір, отримав поранення в ногу. Його звинувачували у начебто нападі на співробітника "народної міліції ЛНР".
  61. Чуйкова Марина – медсестра. Проживала в окупованій Горлівці Донецької області. Була затримана в березні 2018 року на блокпосту, коли поверталася з окупованої території від хворої матері до Бахмута Донецької області. Бойовики звинуватили її у "шпигунстві" та співпраці з СБУ. З її квартири вилучили комп’ютер, планшет, декілька мобільних телефонів.
  62. Шейтер Руслан – проживав у селі Щурове Лиманського району Донецької області. Група озброєних осіб забрала Руслана з дому 10 жовтня 2017 року. Звинувачували у "шпигунстві".
  63. Ярмишко Алла – проживала в окупованому м. Донецьку. В середині лютого 2017 року Аллу забрали з власної квартири за підозрою у "шпигунстві" на користь України та зв'язках з СБУ. Має сина з інвалідністю, який не виходить на вулицю та перебуває на її утриманні.
  64. Яровий Андрій – консультант Міжнародного благодійного фонду "Альянс громадського здоров’я". Мешканець Києва. Був захоплений у серпні 2018 року під час здійснення гуманітарної місії на непідконтрольній частині Луганської області.


Підконтрольні РФ бойовики повертають Україні полонених

Кого Україна повернула окупантам – список

  • Артур Денісултанов – агент російських спецслужб, професійний кілер. Поранений під час спроби замаху на Адама Осмаєва і Аміну Окуєву в Києві 1 червня 2017 го року. Завдяки реакції Аміни, в той раз їй вдалося врятувати Адама і себе саму. Денісултанов брав участь у вбивстві в Відні втікача з Чечні Умара Ісраїлова. Раніше влада України відмовлялися виставляти його на обмін, оскільки Денісултанов багато знає про російський тероризм, в тому числі в Європі.
  • Валерій Кірсанов – коригувальник обстрілу Маріуполя у січні 2015 року. Тоді загинуло понад 30 мирних жителів, ще 128 були поранені. Кірсанов зізнався у співпраці з ФСБ РФ, його засудили до 9 років в'язниці. 15 серпня 2019 року він вийшов з СІЗО за законом Савченко.
  • Микола Бутрименко – фермер, якого обвинувачують у загибелі 10 українських військових. Він влітку 2014 року здав позицію українських захисників ворогу.
  • Дар'я Мастікашева – підозрювана у держзраді. У 2017 році була організаторкою виїзду до РФ колишніх українських військових під приводом роботи на будівельних об’єктах. Далі їх хотіли використовувати для диверсій, зрежисованих російськими спецслужбами.
  • Олександр Каратай – підозрюваний у держзраді. Напарник Мастікашевої в організації виїзду колишніх українських бійців до Росії.
  • Мехті Логунов – агент російської розвідки з Харкова.
  • Максим Мисяк – обвинувачений у трьох вбивствах у 2013–2014 роках та підготовці замаху на депутата Харківської обласної ради Ігоря Котвіцького.
  • Рафаель Лусваргі – бразильський найманець, засуджений за підтримку терористів "ДНР".
  • Микола Рубан – 1951 року народження. У січні 2015-го передав міну, замасковану під банку меду, солдату 17-ї танкової бригади Олександру Суслопарову. Боєць загинув в результаті вибуху, однією залишилася дружина і 5 дітей. Раніше влада України в обміні Рубана відмовляли.
  • Олег Доронін – 1991 року народження. Родом з Нижньовартовська, громадянин РФ. Був судимий за кримінальний злочин в Росії. Намагався вступити на службу в російську армію, але співробітники Ханти-Мансійського військкомату пояснили, що з судимістю укладають контракт тільки після служби в окупаційних військах на Донбасі. Розвідник 1-го козачого полку 2-го корпусу ВС РФ. 3 липня 2015 року узятий в полон бійцями 54-ї механізованої бригади під Попасною.
  • Долженков Сергій – 1988 року народження. Має прізвисько "Капітан Какао". У 2009 – 2012 роках оперуповноважений міського управління міліції Одеси, син генерала МВС Олександра Долженкова, ректора Інституту внутрішніх справ. З міліції звільнився після скандалу – в службовому кабінеті в робочий час його застали під час заняття сексом з неповнолітньою дівчиною.
    Активіст Антимайдану, став одним з керівників бандформування "Одеська дружина", і організатором сутичок 2 травня 2014 року. Був заарештований, але від обмінів в 2014-му і в 2017-м відмовлявся, вважаючи, що доб'ється виправдання. Його звільнили з-під варти ще 19 серпня 2019-го.
  • Руслан Гаджієв – російський танкіст, узятий в бою під Дебальцево. Був безробітним, завербований спецслужбами РФ для війни в Україні. Механік-водій танка батальйону 2-го корпусу ВС РФ "Август", який атакував опорний пункт "Валера" 25 січня 2015-го. В бою загинули смертю хоробрих 7 українських воїнів, були знищені 3 російських танка і 8 найманців, Гаджієв узятий в полон.

Обвинувачені у теракті біля Палацу спорту в Харкові у 2015 році:

  • Сергій Башликов;
  • Володимир Дворніков;
  • Віктор Тетюцкий.

Всі троє учасники Антимайдану в Києві, учасники зіткнень 18 лютого 2014 року в районі Маріїнського парку. Познайомилися в лікарні в Харкові, вступили в контакт з російськими спецслужбами, здійснили підрив осколкової міни МОН-100, число жертв завдяки щасливому випадку виявилося набагато менше, ніж планували вбивці.

Організатор терористичної групи в Харкові:

  • Ігор Джадан, 1964 року народження. Лікар-терапевт, організатор низки терактів в Харкові в 2014-му році. У схованці зберігав цілий арсенал зброї.

Підозрювані у причетності до захоплення будівлі МВС у Маріуполі 9 травня 2014 року:

  • Євген Дружинін – 44-річний мешканець Маріуполя з позивним "Лис";
  • Олександр Стрельникович – 27-річний мешканець Маріуполя;
  • Віктор Скрипник – 32-річний мешканець Маріуполя;
  • В'ячеслав Бірюков – 29-річний мешканець Маріуполя з позивним "Сява".

Ексберкутівці, підозрювані у вбивствах на Майдані:

  • Павло Аброськін,
  • Олександр Маринченко,
  • Сергій Тамтура,
  • Сергій Зінченко,
  • Олег Янишевський – заступник командира київського полку "Беркут" – звинувачується в передачі наказу на застосування зброї вранці 20-го лютого командиру штурмової роти майору Садівникову.

Підозрювані в скоєнні серії вибухів в Одесі:

  • Олександр Шевцов,
  • Ігор Удовенко,
  • Євген Подмазка,
  • Катерина Фотєва,
  • Володимир Грубник.

Терористи, які вчинили підрив поїзда на залізниці під Одесою в квітні 2015 го в складі "Одеського підпілля":

  • Долгошеєв Руслан – 1973 року народження, з 2009 року начальник штабу "Війська вірних козаків Чорноморських імені Богдана Хмельницького", активний учасник Антимайдану і антиукраїнського табору на Куликовому полі.
  • Долгошеєв Владислав – 1996 року народження. Син Руслана.
  • Мазур Олег – 1965 року народження.
  • Селятенко Микола – 1967 року народження.
  • Казанський Микола – 1967 року народження.
  • Швед Вадим – 1967 року народження.

полонені у росії
Скільки українців у полоні Росії / Інфографіка 24 каналу

Про обмін полоненими між Україною і Росією – дивіться у відео 24 каналу: