Що таке "плавучі заправки" та як прикордонники протидіють незаконним оборудкам на мільйони доларів – у новому випуску програми "Кордон.UA" на 24 каналі.

Зверніть увагу Польовий мобільний шпиталь підготували до другої хвилі пандемії COVID-19: чим він оснащений

61-а миля Дунаю – на перший погляд, нічого особливого. Ріка мирно котить води між берегами України та Румунії. По фарватеру – кордон, саме там в українській частині традиційно бункерувалися судна.

Натомість на "61-й милі" – свої порядки. Десятиліттями там з'являлися і містично зникали великі гроші. Від середини "нульових" у цьому місці стояло до десятка нафтоналивних барж. Такі "плавучі заправки" – ключовий об'єкт оборудок на мільйони доларів.

Транзитні танкери просто серед ріки перекачували пальне на баржі, а вже з них заправлялися інші судна: ось так просто, без жодних податків, нафтопродукти перетинали український кордон. Подейкують, що солярка – російського походження.

Зруйнували прибуткову схему прикордонники. У березні 2020 року Державна прикордонна служба України заборонила нелегальні заправки. Це неабияк розлютило "чорних бункерувальників". Вони судяться з прикордонниками, сподіваючись, що Феміда дозволить їм знову набивати кишені.

Розслідування щодо танкера Delfi

Та виявляється, що ухилення від податків – не найбільше зло від підпільного промислу. Нещодавно в Одесі після багатьох невдалих спроб нарешті зняли з мілини спочилий танкер Delfi.

За 10 місяців бовтання у морі стара посудина встигла забруднити акваторію пляжу і завдати державі немалих збитків. Здається, де Delfi, а де "61-а миля"? Втім, зв'язок є. Як стверджують журналісти-розслідувачі, саме це судно причетне до незаконних оборудок з пальним.

Чи промишляв Delfi у каламутних водах Дунаю – невідомо. Та чи є гарантія, що подібне не станеться з іншим представником іржавого флоту?

Нелегальні заправки у світі

"Чорне бункерування" – не український винахід. За підрахунками міжнародних експертів, цей сегмент кримінального ринку у світі оцінюється 3 мільярдами доларів на рік.

Найбільше потерпає африканська країна Нігерія. В дельті річки Нігер навіть проводять військові операції, аби знищити цей бізнес.

Національний університет Сингапуру навіть започаткував спеціальний проект з протидії "чорним бункерувальникам". Його учасники створюють комп'ютерні моделі, які аналізують дані системи AIS.

Така технологія була б зовсім не зайвою і для України, бо підозрюємо, що однією лише "61-ю милею" апетити контрабандистів не обмежуються.

Як прикордонні медики рятують воїнів від сліпоти та про фармацевтичну контрабанду – дивіться у програмі.