Володимир Омелян у фейсбуці написав, що правоохоронці прийшли о 6:30 ранку.

Раніше Суд зобов'язав НАБУ відкрити справу проти Омеляна: ексміністр каже, що вона не остання

У будинку перебували діти, дружина та мати політика.

Начебто рішення суду щодо колишніх власників будинку, де ми зараз мешкаємо,
– пояснив обшук Омелян.

Пізніше політик пояснив, що обшуки в орендованому будинку відбулися на виконання рішення суду у рамках кримінального провадження щодо колишнього власника будинку, який його продав ще у 2016 році.

Формально жодних звинувачень до мене немає, нічого вилучено не було,
– написав Омелян.

Він додав, що обшук провели коректно, хоча "традиційно з автоматниками".

Про причини обшуків

Обшук дозволено у рамках провадження від 4 серпня 2017 року щодо подій 2014 – 2015 років за участю колишнього нардепа від "Партії регіонів" Геннадія Бобова та його злочинної організації. Про це йдеться в ухвалі Печерського райсуду Києва, повідомляє "Українська правда".

У ДБР відзначили, що ексміністр орендує житло, яке належить колишньому "регіоналу", і не є фігурантом в розслідуваного справі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Про яку справу мовиться

Справа стосується викрадення і вбивства журналіста Василя Сергієнка 4 квітня 2014 року у Корсунь-Шевченківському Черкаської області та спробі знищити майно Приходьків у Тальному 11 липня 2015 року.

Що відомо про вбивство Василя Сергієнка? Журналіст Василь Сергієнко був одним із лідерів Євромайдану в Корсунь-Шевченківському на Черкащині. 4 квітня 2014 року його викрали з двору власного будинку, а наступного дня тіло знайшли в лісі зі слідами тортур.

За підозрою у справі Сергієнка затримали 5 осіб: Володимира Горбенка, Валентину Завражину, Романа Недибалюка, Володимира Воронкова та Вадима Мельника. Ще двоє фігурантів справи перебувають у розшуку.

Екснардепа "Партії регіонів" Геннадія Бобова вважають організатором та фінансистом злочинної групи.

Дім, у який прийшли з обшуком ДБР, належав Світлані Бобовій. Слідчі вважають, що у ньому можуть зберігатися докази у справі.

Що відомо про Володимира Омеляна? Володимир Омелян – український дипломат, міністр інфраструктури України в 2016 – 2019 роках в уряді Володимира Гройсмана. У 2016 році було проведено реформу авіаційної служби, завдяки чому ринок авіаційних перевезень зростав на 30 % щороку, а 2018 – став роком бюджетних авіаліній України.

Справа проти Омеляна: що відомо

  • Вищий антикорупційний суд зобов'язав НАБУ відкрити справу проти Омеляна за позовом "Бердянського антикорупційного центру".
  • У справі також фігурують його заступник, тогочасний держсекретар Мініфраструктури та ще низка чиновників Міністерства.
  • Їх звинувачують у доведенні Бердянського порту до банкрутства.
  • Сам Володимир Омелян натякнув на політичне забарвлення цієї справи.

У 2018 НАБУ підозрювало Омеляна в незаконному збагаченні й декларуванні недостовірної інформації.