Конфлікт Вірменії та Азербайджану: що відбувається зараз

24 канал зібрав актуальну інформацію про війну у Нагірному Карабасі.

До речі З'явився повний текст угоди щодо Нагірного Карабаху між Вірменією, Азербайджаном та Росією

Угода про перемир'я

  • Вірменія, Азербайджан та Росія 9 листопада підписали історичну угоду про перемир'я у Нагірному Карабасі.
  • Домовленість передбачає повне припинення бойових дій, а також введення російських миротворців на 5 років.
  • Крім того, сторони мають обмінятись військовополоненими та тілами загиблих.
  • Біженці можуть повернутись у Нагірний Карабах.

Щоправда, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що бойові дії в регіоні ще тривають.

Як відреагували на угоду у Вірменії

Вірмени обурились прийняттям угоди. Вони сприйняли її як капітуляцію. Люди вийшли на протест, захопили будівлю уряду та парламенту. Крім того, вірмени побили спікера Арарата Мірзояна.

Водночас Нікол Пашинян заявив, що альтернативного шляху вирішення конфлікту не було. За його словами, на підписанні угоди наполягали збройні сили країни, тому що військовий ресурс був вичерпаний.

Вірмени розгромили будівлю уряду, дивіться відео:

Протести біля уряду Вірменії, дивіться відео:

Що цьому передувало

На початку листопада ситуація у Нагірному Карабасі особливо загострилась. Азербайджан ледь не щодня повідомляв про звільнення нових населених пунктів. Згодом в Баку повідомили, що звільнили Шуші – стратегічно важливе місто для Нагірного Карабаху.

Потім азербайджанські війська почали підступати до столиці невизнаної "Нагірно-Карабаської республіки" Степанакерта. Перед тим зі столиці масово евакуйовували людей. Раніше Вірменія звинувачувала Азербайджан у ракетних обстрілах Степанакерта та Мартуні.

Азербайджан 6 листопада заявив про вибух на вірменському складі боєприпасів, що спричинив масштабну пожежу.

До теми Азербайджанські війська підступають до Степанакерта: вірмени масово тікають з міста – відео

Дивіться відео боїв за місто Шуші:

Важливо Карта конфлікту за Нагірний Карабах: які території звільнив Азербайджан

Попередні перемир'я Вірменії та Азербайджану

  1. Раніше Азербайджан та Вірменія вже домовлялись про перемир'я. Зокрема, 9 жовтня в Москві відбулися переговори. Перемир'я мало початись 10 жовтня, однак його одразу ж зірвали.
  2. Сторони домовились про нове гуманітарне перемир'я з 18 жовтня. Однак, домовленості знову зірвали майже одразу після того, як вони почали діяти.
  3. 26 жовтня в Нагірному Карабасі набуло чинності третє перемир'я, але воно теж протривало недовго.

Бої в Нагірному Карабасі: що відбувалось раніше

  • 27 вересня на території Нагірного Карабаху почалося загострення давнього військового конфлікту між Вірменією та Азербайджаном. Бойові дії тривали на кількох різних напрямках.
  • Обидві держави ввели режим воєнного стану.
  • Через загострення конфлікту є значні втрати серед військових і цивільних людей.
  • Європейський Союз у відповідь вимагав від країн-суперників негайно припинити бойові дії.
  • Очільник невизнаної "Нагірно-Карабаської республіки" Араік Арутюнян заявив, що готовий оголосити війну Азербайджану. Втім він визнав, що народ Карабаху хоче миру.
  • У ніч на 17 жовтня ракетами обстріляли азербайджанське місто Гаянджі. Загинули щонайменше 12 людей, десятки – травмувались. Внаслідок обстрілу значну частину міста зруйнували, близько 20 будинків завалились. Азербайджан звинуватив у цьому Вірменію, проте в Єревані заявили, що не причетні до обстрілу.
  • Згодом Баку повідомило й про ліквідацію техніки суперника. Зокрема знищили 13 танків, 6 самохідних гаубиць і ще 11 одиниць різної техніки.

Війна у Нагірному Карабасі, дивіться відео:

До речі Росія вводить війська та техніку у Нагірний Карабах: відео

Як реагував світ

У цьому конфлікті Вірменія заручилася підтримкою Росії, зокрема військовою, а ось Азербайджан опирався на свого ключового союзника – Туреччину.

Туреччина – про конфлікт між Єреваном та Баку

Президент Туреччини Реджеп Ердоган недвозначно звинуватив у черговому загостренні Вірменію.

Терпінню Азербайджану прийшов кінець і Баку своїми силами ставить крапку у вірменської окупації,
– сказав Ердоган.

Пізніше Туреччина заявила про готовність підтримати Азейбарджан як за столом дипломатичних переговорів, так і на полі бою. Анкара закликала Вірменію забиратися геть з Карабаху.

Що говорили у Москві

Раніше з'явилася інформація, що Вірменія зверталася до Росії по допомогу, але та вирішила утриматися від участі в конфлікті. Проте згодом у Єревані цю інформацію спростували. У Вірменії кажуть, що не бачать потреби залучати треті сторони до протистояння.

Події у Нагірному Карабасі прокоментував прессекретар президента Путіна Дмитро Пєсков.

День був затьмарений надзвичайним загостренням ситуації на лінії зіткнення в зоні Нагірного Карабаху. Це, звичайно ж, є причиною серйозного занепокоєння,
– заявив Пєсков.

Тим часом у Держдумі Росії запропонували, щоб майданчиком для проведення переговорів між вірменською й азербайджанською стороною став окупований Крим. Таку заяву оприлюднив депутат Руслан Бальбек.

Заява мінської групи ОБСЄ

Співголови мінської групи ОБСЄ президенти Франції, Росії та США Еммануель Макрон, Володимир Путін та Дональд Трамп закликали сторони припинити конфлікт, не висуваючи попередніх умов. Згодом заяву групи підтримала канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

Заява ЄС

У Євросоюзі закликали сторони конфлікту до припинення бойових дій.

Позиція України щодо конфлікту

Україна стурбована подіями у Нагірному Карабасі. Азербайджан та Вірменію закликали сісти за стіл переговорів, щоб зупинити військовий конфлікт та уникнути нових жертв.

Варто почитати Війна Азербайджану та Вірменії у Нагірному Карабасі: історія конфлікту та паралелі з Україною

Основне про конфлікт у Нагірному Карабасі

  • Азербайджан на початку 1990-х років втратив контроль над територією Нагірного Карабаху та семи районів в результаті конфлікту з вірменським населенням регіону та Вірменією.
  • Режим припинення вогню між Вірменією та самопроголошеною Нагірно-Карабаською республікою з одного боку й Азербайджаном з іншого боку було встановлено в травні 1994 року.
  • Наразі переговорний процес йде за посередництва мінської групи ОБСЄ, створеної в 1992 році. У неї входять Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Німеччина, Італія, Швеція, Фінляндія та Туреччина. Співголовами групи є Росія, Франція та США.
  • Азербайджан не вважає самопроголошену Нагірно-Карабаську Республіку стороною конфлікту та відмовляється вести з нею перемовини.

Де розташований Нагірний Карабах: карта