ОБСЄ у своєму звіті відзначає, що перші постріли спостерігачі зафіксували ще 24 грудня. Вони якраз перебували за 2 кілометри від Богданівки, що на лінії розведення з Петрівським.

Важливо: Україна визначила нові точки розведення сил на Донбасі, – Загороднюк

Спостерігачі чули 2 вибухи невизначеного походження та 2 черги з великокаліберного кулемета приблизно за 2-3 кілометри на південний схід (за оцінкою, у межах ділянки розведення в районі Петрівського),
– розповіли в ОБСЄ.

У той же день команда СММ почула 20 пострілів зі стрілецької зброї поблизу Петрівського – поза ділянкою розведення, однак у межах 5 кілометрів від її межі.

Вже 26 грудня ОБСЄ знову зафіксувала постріли біля селища. Вогонь тричі відкривали зі стрілецької зброї, але вже у межах ділянки розведення в районі Петрівського.

"Того ж дня зі своєї позиції у двох різних місцях біля цієї ділянки розведення члени патруля місії чули 12 пострілів і черг із великокаліберного кулемета та стрілецької зброї – усі, за оцінкою, поза ділянкою розведення, однак у межах 5 кілометрів від її межі", – додали у звіті.

Дізнайтеся більше: За скільки часу Росія може вивести війська з Донбасу: заява дипломата США

Зауважимо, спостерігачі ОБСЄ вже фіксували постріли на ділянці розведення біля Петрівського у Волноваському районі Донецької області. Українські військові коментуючи їх заявили, що це чергова спроба дискредитації ЗСУ в очах місцевого населення на тимчасово окупованій території і світової спільноти.

Коли відбулося розведення сил у Петрівському?

Розпочалося воно 9 листопада. Щоправда раніше було заплановане на 8 число. Розведення військ вирішили перенести через заяву підконтрольних РФ бойовиків "ДНР". Ті переконували, що українські війська нібито обстріляли ділянку розведення. Тривало розведення 3 дні та завершилося 11 листопада. Далі за графіком відбулося розмінування цієї території.

У цей район одразу скерували додаткові патрулі ОБСЄ на допомогу чинним, стаціонарним камерам спостереження й безпілотним літальним апаратам.

Де ще відбулося розведення сил на Донбасі?

  • У районі Станиці Луганської;
  • у районі Золотого;

Усі розведення відбуваються у межах мінських угод і є кроком та умовою для зустрічі у нормандському форматі. За умовами, українські військові відійшли на відстань, яка дозволить повернутися назад у разі порушень бойовиками режиму припинення вогню.

Карта розведення сил і засобів на Донбасі
Карта розведення сил і засобів на Донбасі / Інфографіка 24 каналу