Раніше 24 канал повідомляв, що Вселенський патріархат вирішив позбавити голову УПЦ МП Онуфрія титулу митрополита Київського після проведення Об'єднавчого собору Української православної церкви.

Читайте також: Єдину помісну церкву очолив митрополит Епіфаній: що відомо про священнослужителя

Як відомо з листа, який надіслав святійший Вселенський патріарх Митрополиту Онуфрію, з моменту обрання канонічного предстоятеля православної церкви України він втрачає право на цей титул,
– повідомив речник УПЦ КП архієпископ Євстратій Зоря.

Також він додав, що Московський патріархат, за державним законодавством, продовжить існувати в Україні, проте "поступово відбуватиметься об'єднання з Українською церквою тих, хто бажає цього добровільно".

"Тобто з точки зору вселенського православ’я, присутність Московського патріархату на території України вже не відповідає канонам, а канонам відповідає якраз перебування в Українській помісній православній церкві", – зазначив Зоря.

Дивіться відео: Євстратій Зоря про Єдину помісну церкву в Україні та позбавлення глави УПЦ МП титулу

Додамо, що назва новоствореної об'єднавчої церкви, за статутом, звучить як "Православна церква України". А титул її предстоятеля – "Блаженнійший Епіфаній, Митрополит Київський і всієї України".

Нагадаємо, 15 грудня під час Об'єднавчого собору православні архієреї оголосили про об'єднання українських церков в Єдину помісну незалежну церкву. Її офіційна назва звучить так – Українська помісна автокефальна православна церква. Предстоятелем Єдиної помісної православної церкви став митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній. Його кандидатуру підтримала більшість архієреїв на Об'єднавчому соборі в Києві.

Дивіться відео про нового главу Української православної церкви Епіфанія: