З представниками Російської православної церкви в Україні (вона ж УПЦ МП) Державна служба України з етнополітики й свободи совісті веде діалог, як і з іншими релігійними спільнотами. Про це Олена Богдан розповіла в інтерв'ю Інтерфаксу.

Цікаво На Закарпатті священник-сепаратист агітував за ОПЗЖ перед храмом: відео

Як приклад вона пригадала нещодавнє спілкування разом з міністром культури Олександром Ткаченком, в якому брали участь очільники українських церков:

  • митрополит Епіфаній – предстоятель Православної церкви України,
  • митрополит Онуфрій – глава РПЦ в Україні,
  • митрополит Святослав – глава Української греко-католицької церкви,
  • єпископ Віталій Кривицький – очільник Києво-Житомирської дієцезії Римо-католицької церкви в Україні.

Для мене це було не просто позитивним, а навіть зворушливим. Це була дуже спокійна, виважена й доброзичлива розмова,
– запевнила Олена Богдан.

Вона підкреслила, що поки не мала очної зустрічі з митрополитом Онуфрієм, але Держслужба абсолютно відкрита до спілкування.

Яка доля назви РПЦ

Очільниця Державної служби України з етнополітики й свободи совісті запевняє: яким би не було остаточне рішення Конституційного суду, Служба буде діяти на його виконання.

"Звісно ж, питання вкрай резонансне. Ми всі розуміємо, що через війну є реально загиблі люди, є люди, які втратили дім, є люди, які повернулися з фронту без рук і без ніг – і це все реальні життя", – підкреслила Олена Богдан.

Вона підкреслила, що багато юристів можуть назвати норму щодо перейменування церкви "проблематичною", але її скасування завдасть болю багатьом людям.

Це люди, які у світлі пережитих трагедій війни прагнуть максимальної відкритості та видимості зв'язків,
– пояснила чиновниця.

Що відомо про перейменування УПЦ МП

  • Верховна Рада ще у 2018 році схвалила закон, яким зобов'язала релігійні організації вказувати в назві свою приналежність до Росії, якщо така є. Усе через війну на Сході.
  • На початку 2020 року Міністерство культури вказало список церков, які мали це зробити. Зокрема, Українська православна церква Московського патріархату мала змінити назву на Російську православну церкву в Україні.
  • Та на захист московських попів виступила всім знайома "братія" – представники "Опозиційного блоку", серед яких росіянин Вадим Новінський, Василь Німченко та компанія.