Тут 8 морських портів, понад 80 тисяч гектарів виноградників і п’ять найбільших озер України. На першому місці — озеро Ялпуг площею 149 кв. км, що ледь поступається самій Одесі.

Сама ж "Перлина" Чорного моря або ж "Південна Пальміра" — третє найбільше місто України. Саме на її вуличках вперше в Україні проїхало авто з двигуном внутрішнього згоряння французької марки "Панар-Левассар", яку в 1891 році привіз головний редактор "Одеського листка" Василь Навроцький.

Цікаво, що бруківка на Дерибасівській з лави вулкана Везувію, яку з рідного Неаполя сюди привіз засновник Одеси Хосе де Рибас. А вже під нею простягаються відомі одеські катакомби, що своїми масштабами перевершують паризькі та римські підземелля. Переселенці з Одеси не вигадували для нових міст якихось назв, тож лише в Сполучених Штатах є одинадцять Одес.

Один з найвідоміших одеситів Сергій Уточкін — універсальний спортсмен, якому рівних не було на велосипеді, футбольному полі, ринзі та басейні. Він бігав наввипередки з паровим трамваєм, на велосипеді переганяв скакового коня, а на роликах — велосипедиста. Наступним етапом стало підкорення неба. Уточкін викупив аероплан у місцевого банкіра, і провів на ньому десятки показових польотів. У Києві подивитись на чудо-пілота зібралось близько 50 тисяч людей, був серед них і майбутній конструктор гелікоптера Ігор Сікорський.

Крім того, у "Південній Пальмірі" народились поетеса Анна Ахматова, колишній керівник НАСА Микола Головін та засновник джазу в СССР — Леонід Утьосов.