Спершу конкурсу комісія із 10 претендентів обрала двох – редактора провладного видання "Крим. Інформ" Максим Ніколаєнко та голову парламентського бюджетного комітету Ігоря Лукашева. Переможця визначали голосуванням.

"Вітаю Ігоря Лукашева з обранням на посаду голови адміністрації Сміферополя. На мій погляд, саме він презентував кращу програму", – заявив підконтрольний Росії глава Криму Сергій Аксьонов.

Читайте також: Скільки українців зникли безвісти після окупації Криму

За інформацією ЗМІ, Москва хотіла бачити на тому місці іншого кандидата – Михайла Василенка, радника губернатора Ленінградської області. Він народився в Криму, але політичну кар'єру будував у Росії, був одним з фаворитів на крісло мера. Проте не зайняв посаду через внутрішні розбірки, каже активіст Володимир Гарначук. За його словами, Сергій Аксьонов намагається втримати владу і не підпустити людей, присланих з Федерації.

Відомо, що очільник Криму та новопризначений мер ніколи не були друзями. Та задля контролю над анексованим півостровом старі образи довелось забути.

В Аксьонова не така велика лава запасних. Зручніше брати "своїх", хто розділяє твої інтереси, та яких ти знаєш з 90-их. Тому зараз такий мер Сімферополя,
– розповіла журналіст-розслідувач із Криму Тетяна Курманова.

Спільне минуле у Сергія Аксьонова та Ігоря Лукашева багате, адже обидва – вихідці зі злочинного організованого угрупування. Банду Криму в 90-их знали всі. Це було одне з найжорстокіших угрупувань, яке фактично контролювало півострів. До їхньої роботи входили вбивства, грабування, криваві розбірки з опонентами. Це стало звичним явищем після розпаду СРСР. Ігор Лукашев відповідав за гроші злочинців.

Наскільки мені відомо, Лукашев належав до економічного крила. В кожному угрупуванні були ті, хто командував, вбивав, бігав з битами, а були, так сказати, бандитські економісти,
– зазначив колишній віце-прем'єр-міністр АРК Андрій Сенченко.

У своїй біографії Ігор Лукашев написав, що в 1990 роки займався бізнесом.

Самі ж кримчани і гадки не мають, яке минуле приховує очільник Сімферополя. Окрім цього, досі невідомо, чию кандидатуру в мери міста схвалить Аксьонов у Ялті.

Повний випуск програми "Крим. Реалії" дивіться сьогодні о 18:30 на 24 Каналі.