До цього часу Олександр Онищенко понад три роки переховувався від слідства за кордоном. Про ймовірну екстрадицію скандального політика в Україні активно заговорили на початку листопада. Зокрема, голова НАБУ Артем Ситник натякнув: Онищенка екстрадують в Україну з Іспанії у грудні. Про повернення одіозного політика він, імовірно, не помилився. Щоправда, з місцем прогадав. Онищенка затримали у німецькому Аахені.

Читайте також: Екснардепа Онищенка судитимуть заочно: що відомо

До речі, доки політик намагався уникнути покарання за державну зраду, організацію злочинного угруповання та корупцію, в Україні у липні затримали його матір.

За даними Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, мати скандального депутата теж є учасницею злочинної організації з розкрадання природного газу, видобутого в рамках договорів про спільну діяльність із ПАТ "Укргазвидобування".

До затримання Онищенко гучно заявляв, що сам повернеться в Україну

Кадирова переховувалася від слідства та була оголошена у розшук з серпня 2016 року. Її підозрюють у створенні злочинної організації, вчиненні злочину злочинною організацією, привласненні чи розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, фіктивному підприємництві та відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

Суд заборонив їй виїжджати за межі Києва і зобов’язали співпрацювати зі слідством.

Важливо: У САП підтвердили затримання в Німеччині екснардепа-олігарха Онищенка

А ось остання гучна згадка про її сина перед затриманням у Німеччині стосується арешту пів мільйона євро. Під час чергового засідання Антикорупційного суду у справі Онищенка в листопаді було прийняте рішення про арешт коштів політика в Естонії.

Мовиться про пів мільйона євро. Річ у тім, що Онищенко 20 вересня провів дивну фінансову операцію з переказу зі свого російського рахунку на рахунок в естонському банку 500 тисяч євро. Одіозний політик вже встиг пояснити, для чого здійснював переказ коштів. Так, він каже, що купував коня.

Вищий антикорупційний суд вирішив слухати справу ексдепутата-втікача Олександра Онищенка заочно. Тобто самого обвинувачуваного на слуханнях не буде, повідомляє громадська організація "Центр протидії корупції". Наступне засідання заплановане на 4 травня.

Політик, бізнесмен, кінник, улюбленець жінок: 24 канал нагадає вам ключові факти із біографії скандального олігарха.

Онищенко-бізнесмен

49-річний Олександр Онищенко родом із Росії, його справжнє прізвище – Кадиров, але у зрілому віці він його змінив. Військову службу пройшов у Німеччині, а вищу освіту здобув в Україні, де "засвітився" спочатку як бізнесмен. У 1993 році зайнявся підприємницькою діяльністю у сфері палива та енергетики.

Із газовим бізнесом і пов'язане кримінальне провадження, відкрите проти Онищенка. У 2016 році правоохоронні органи звинуватили його у розкраданні державних коштів на понад 1 мільярд гривень. Наразі йому загрожує до 12 років позбавлення волі. Аби уникнути правосуддя, Онищенко втік з України на Захід. Він намагався отримати політичний притулок у Британії, а рік тому попросив німецьке громадянство.

Читайте також: Скандальний Онищенко опублікував фото з Офісу Президента

Онищенко-політик

Політична кар'єра скандального бізнесмена почалася із не менш скандальної "Партії регіонів". У 2010 році його обрали депутатом Київської обласної ради від цієї політичної сили. А вже у 2012 році він пройшов до Верховної Ради. Загалом Онищенко був членом ПР до 21 лютого 2013 року. Далі розпочав самостійне "політичне плавання" в українському парламенті, щоправда, спочатку ЦВК відмовлялася реєструвати його кандидатуру для участі у виборах через те, що Онищенко занадто багато часу перебував за кордоном.

Онищенко Рада депутат
Онищенко на одному з засідань українського парламенту

Проте у 2014 все ж був обраний народним депутатом України 8 скликання та у цьому ж році призначений заступником голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної безпеки та ядерної політики Верховної Ради.

З-за кордону він навіть намагався балотуватись до Ради на парламентських виборах цього року. Щоправда, Верховний Суд України у день виборів дозволив ЦВК не реєструвати його кандидатом в депутати.

"Плівки Онищенка"

Влітку 2016-го парламент позбавив Онищенка депутатського імунітету. У грудні цього року політик зробив сенсаційну заяву, розповівши, що передав спецслужбам США компромат на Порошенка у вигляді записів своїх розмов із Президентом, нібито зроблених на годинник Онищенка із вмонтованим диктофоном. Перший такий запис був оприлюднений в ефірі одного з українських телеканалів 18 квітня.

Пікантне: Анна Різатдінова відверто розповіла про стосунки з депутатом Онищенко

Окрім "насиченого" політичного життя, Онищенко веде активне світське та спортивне дозвілля. В нього є хобі – кінний спорт. У 2002-му його навіть обрали на посаду глави Федерації кінного спорту України.

Онищенко коні
Онищенко полюбляє кінний спорт