Томас Альва Едісон народився у 1847 році в містечку Майлен, штат Огайо. Змалку, граючись, хлопчик споруджував на річці водяні млини, гроти, намагаючись осягнути механіку світу. У школі хлопець повчився лише два місяці. Педагоги вирішили, що він має затримку у розвитку, і мати, вчителька за освітою, забрала його додому. Саме вона розвинула в Томасі любов до знань. Так у 10 років він прочитав такі книги, які не під силу й багатьом дорослим: "Енциклопедію" Чемберса, "Історію Англії" Юма, "Падіння Римської імперії" Гіббона і кілька книжок з природничих наук.

Батько не мав на той час достатньо коштів, щоб підтримувати його жагу до знань і відправити у вищу школу, тому пустив обдарованого хлопчину прямо в школу життя, де він сам повинен був прокласти собі дорогу.

Читайте також: Одна історія. З яким питанням до Пастера зверталися французькі винороби

У 12 років Едісон у вагонах залізниці продавав пасажирам газети, ласощі і різні дрібниці. За чотири роки роботи він не лише вдосконалив продаж газет за рахунок телеграфування найсвіжіших новин з фронту, а і заснував своє власне невелике видання, сам редагував і друкував на ходу в курильному відділенні потяга. Пізніше там же відкрив свою хімічну лабораторію.

Всі гроші Едісон витрачав на книжки і матеріали для дослідів. Але після пожежі в цій лабораторії на колесах кондуктор викинув все його приладдя. Дісталося і самому Едісону. З великими труднощами зібрав він речі, що вціліли, і залишки типографії, та переніс їх до підвалу батьківського будинку. Окрім того Томас цікавиться телеграфом, який став йому в пригоді під час роботи в газеті. Вони з товаришем навіть влаштували телеграфне сполучення між підвалом Едісона і будинком сусіда, використовуючи дріт і старі пляшки як ізолятори.

Який випадок змінив назавжди життя геніального Едісона – дивіться у програмі.