Коперник народився у польському місті Торунь. З 16 років після смерті обох батьків ним опікувався дядько Лукаш Ватценроде – священнослужитель місцевої єпархії. Дядько піклувався про освіту своїх вихованців, і Миколай зі старшим братом Андрієм вступили у Ягеллонський університет у Кракові. Паралельно вивчаючи математику, медицину і богослов’я, юний Коперник захопився астрономією.

Читайте також: Одна історія. Як Колумбу вдалося відкрити Новий Світ

Згодом, у Болоньї, де він продовжив свою освіту, працював з видатним італійським астрономом Доменіко Новара. Щоб далі навчатися, Коперник мав забезпечити себе матеріально, тому його дядько, який на той час вже став єпископом, заочно влаштував небожа каноніком у єпархію Вармії у місті Фромборк. Виконувати свої обов’язки Миколай почне трохи згодом, а поки він ще їде вчитися у Падуанський університет. Тут він отримав свій перший диплом і ступінь доктора канонічного права. Миколаю тоді було вже 33 роки.

Після смерті дядька Коперник переїжджає у Фромборк, містечко на березі Вісли, де весь цей час заочно був каноніком. Саме тут минуть роки його плідних досліджень неба. Для цього він оселився в одній з веж фортеці, яка оточувала фромборкський собор. Звідси було добре видно небесне склепіння – ідеальне місце для обсерваторії.

Миколай Коперник

У Фромборку астроном почав задокументовувати свої спостереження і склав першу працю "Маленький коментар", де був ескіз із Сонцем, навколо якого оберталися всі планети. А навколо землі обертався Місяць. Проте там було одне помилкове судження.

У чому схибив Коперник – дивіться у програмі.