Галілео Галілей народився у місті Піза. За вказівкою батька він пішов у Пізанський університет вивчати медицину, але захопився математикою. Не маючи коштів продовжувати навчання, Галілей їде до Флоренції самостійно вивчати науку.

Читайте також: Одна історія. Коперник – людина, яка зупинила Сонце і зрушила Землю

22-річного науковця, вже автора кількох оригінальних книг і винаходів, помітив заможний вчений Гвідобальдо дель Монте. Маркіз взяв його під своє заступництво і представив тосканському герцогу Фердинанду I Медічі. Завдяки цьому Галілей повертається у Пізанський університет вже на посаду професора. Хоча і з мінімальною платнею.

В той же час помирає батько вченого. Вся відповідальність, зокрема фінансова, лягає на плечі Галілео. Проте доля знову усміхається йому і через посередництво дель Монте Галілео стає професором престижного і багатого Падуанського університету у Венеції, де він зробить свої відомі астрономічні відкриття.

Галілео Галілей

На його лекції студенти ходили натовпом, з ним прагнули спілкуватися тогочасні наукові авторитети. Тут він вперше наводить сконструйовану зорову трубу, яку згодом назвали "телескопом", у небо. За допомогою телескопу Галілей зміг роздивитися супутники Юпітера, гори і кратери Місяця, сонячні плями, фази Венери і окремі зорі Чумацького шляху. Його спостереження вкотре підтверджували геліоцентричну систему Коперника. Та на цьому успішний період життя вченого закінчився.

Що чекало на Галілея далі– дивіться у програмі.