Протягом майже двох століть із благословенням Папи Римського європейські християни здійснювали походи до Святої Землі, походи проти іншовірців та язичників.

Читайте також: Одна історія. Коперник – людина, яка зупинила Сонце і зрушила Землю

Все почалося наприкінці 4-го століття. Імператор Костянтин Великий засновує Візантійську імперію, і Свята Земля стає переважно християнською. У 7-му столітті араби завойовують Сирію, чим спричиняють тиск на Візантію. У 1009 році халіф Фатимідів наказує зруйнувати Храм Гробу Господнього, а в 1039 році його наступник дозволяє візантійцям відбудувати святиню. Паломників впускають до Святої Землі до і після відбудування храму, та водночас беруть у полон і вбивають деяких священиків. Європою починає поширюватись ненависть до Сходу.

Хрестові походи

Витоки Хрестових походів сягають подій раннього Середньовіччя в Західній Європі. Погіршення становища Візантійської імперії на сході спричинило нову хвилю візантійсько-сельджукських воєн. Падіння Імперії Карлонгів в кінці 9-го століття і стабілізування кордонів в Європі після християнізації вікінгів, мадярів і слов'ян сприяли появі великої кількості озброєних воїнів, що вбивали одне одного і тероризували місцеве населення. Церква намагалася стримувати насилля. Інколи це вдавалося, та треновані воїни все одно шукали засобів спрямування своєї агресії.

У 1095 році на Клермонському соборі Папа Римський Урбан ІІ закликав воїнів-християн здійснити похід до Святої Землі, щоб відвоювати Гроб Господній, захистити паломників та звільнити Палестину.

До чого призвели Хрестові походи – дивіться у програмі.